Football Manager Handheld

Arjen (Mr_Belvedere)
Computergames over het edele voetbalspel zijn grofweg in twee soorten in te delen: zelf voetballen en het beheren van een team. Football Manager Handheld (verder in deze review FMH genoemd) valt in de laatste categorie. In deze game kun je elk bekend team op onze planeet zelf beheren. En dat kun je heel lang volhouden, als je maar goed leest en je plannen zorgvuldig uitwerkt. FMH biedt namelijk vooral heel veel tekst. Al in het menu wordt de indruk gewekt dat deze game absoluut niet draait om graphics en geluid, maar om begrijpend lezen en daarop anticiperen. In de afgelopen vijftien jaar is deze vorm van gamen vooral in Engeland erg populair geworden. Waarom? Het bevat alles wat een manager in spé zich kan wensen!

Als eerste kies je welke ploeg je op weg wilt helpen naar vette winst en overwinningen in de betreffende League. Vanaf daar ben je voor elke beslissing verantwoordelijk die je voor het team maakt. Kies je voor een wereldberoemde ploeg dan kun je verwachten dat de te behalen doelstellingen ook vele malen hoger liggen dan wanneer je voor een middelmatige ploeg had gekozen. Vanzelfsprekend biedt het veel meer voldoening om een minder bekende ploeg naar de overwinning te helpen dan eentje die toch al tot de favorieten van de wereld horen.

FMH is een single-player, turn-based game. De keuzes maak je vanuit de \'home\'. Hierin kun je elke statistiek en huidige situatie van je spelers, scouts en andere ploegen in de gaten houden. Via een virtueel e-mail systeem krijg je na elke ronde te lezen wat de stand van zaken is in voetballand. Met behulp van de d-pad bestuur je het menu waarna je je keuze bevestigd met één van de symbooltoetsen. Een kind kan de was doen. Door de nieuwtjes en de kalender goed in de gaten te houden krijg je vat op de informatie en kun je besluiten direct te reageren of juist af te wachten wat de toekomst brengt. Na elke beurt gaat de PSP aan de slag met alle gegevens en krijg je weer vers nieuws ter beschikking. Ondertussen kun je diverse assistenten en scouts de opracht geven bepaalde voetballers scherp in de gaten te houden.

Natuurlijk heb je niet alleen de algemene nieuwtjes maar beschik je ook over alle informatie over de spelers zelf. Door middel van een score tussen één en twintig wordt een speler op meer dan vijftien verschillende eigenschappen zeer overzichtelijk in beeld gebracht. Let wel: het blijft allemaal tekst en het zegt nog niet echt hoe een bepaalde speler zich in jouw team gaat manifesteren. Dat is ook afhankelijk van de rest van het team en natuurlijk de toevalsfactor. Elk item beschikt over de relevante links naar speler, teams en personen. Heeft een speler bijvoorbeeld een blessure opgelopen, dan ben je met een simpele druk op de knop direct in het overzicht van die betreffende speler, club of geschiedenis. In dit overzicht zijn direct weer nieuwe besluiten te maken die na het einde van je beurt geactiveerd zullen worden. Met behulp van de L-toets spring je \"een pagina\" terug waardoor je heel snel van het ene naar het andere scherm springt.