Singstar Rocks!

Tom (Pitom)
“Iedereen houdt van andere muziek, dus voor elk genre een game. Dat levert geld op!” Dit zal Sony waarschijnlijk gedacht hebben toen besloten werd om een aantal vervolgen op de populaire karaoke-game Singstar te maken. Daar is niks mis mee natuurlijk, het is zelfs een uiterst gezonde gedachte voor een bloeiend commercieel bedrijf zoals Sony. Het originele deel werd bevolkt door populaire nummers uit alle hoeken van de muziekwereld. Daarna volgden de party, pop en 80’s varianten, die je elk liederen lieten zingen uit het bijbehorende thema. De stroming die het vijfde deel mocht gaan begeleiden zou naar verwachting Rock of Hip Hop worden. Na een paar minuten druk vergaderen was de keuze voor Singstar Rocks! al snel gemaakt; ladderzat meeblèren met harde rock is nou eenmaal net wat makkelijker dan in een moordtempo verkondigen hoeveel ‘bitches’ je wel niet hebt.

De titel draagt het genre Rock met zich mee. Maar moet iedere diehard van de steenmuziek nu als een speer naar de winkel sjezen? Helaas voor hen zijn games als deze puur voor de massa bedoeld en zul je dus niet snel de harde kern van het genre tegenkomen. Zeker voor de Nederlandse TMF versie (er is namelijk ook een Engelse versie te koop, al is die wat moeilijker te verkrijgen) geldt dat de meest onbekende nummers van de brug zijn gekeild om plaats kunnen maken voor hits van Nederlandse bodem. Denk hierbij niet alleen aan Di-Rect en Anouk, maar ook aan Golden Earring en Peter Koelewijn. Bij elkaar opgeteld is het best een leuk aanbod met voor ieder wat wils.

De gameplay is sinds het eerste deel nauwelijks iets veranderd. In hoeverre je de developer dit aan mag rekenen is twijfelachtig, er is namelijk niet gek veel vernieuwing mogelijk bij dit soort games. In beeld zie je de clip van het geselecteerde lied met daarin de toonhoogtes die je moet zingen met daaronder de tekst van het lied. De microfoon registreert inkomende toonhoogten, vergelijkt deze vervolgens met de tonen die gezongen dienen te worden en bedeelt tenslotte punten toe als je daar recht op hebt. Dit betekent dat je ook complete nonsens kunt zingen, punten scoren doe je namelijk enkel en alleen met toonhoogtes. Dit is na vijf delen toch wel een beetje slordig.