Under Defeat

Roy

Het lijkt erop dat nu echt de laatste officiële Dreamcast-game uitgekomen is, na Under Defeat zal er zo goed als zeker geen game meer uitgebracht worden voor de laatste console van SEGA. In deze review bekijken we de game en aan het einde zul je ervan overtuigd zijn dat je Under Defeat moet gaan importeren. Yup, importeren, je kan de game namelijk niet in de Nederlandse winkels kopen aangezien de game enkel in Japan uitgebracht is. Misschien dat de gespecialiseerde gameshop \'m heeft, maar bij de Bart Smit hoef je het in ieder geval niet te proberen.

We lopen echter op de zaken vooruit, laten we maar gewoon beginnen met het bespreken van de game. Under Defeat is een topdown shooter; een game waarin je van boven op de actie kijkt (topdown) en in een voertuig zit en alles wat je tegenkomt kapot moet schieten (shooter). Het voertuig is ditmaal geen vliegtuig of spaceship, maar een helikopter. Qua besturing is alles lekker vertrouwd, de vierpuntsdruktoets verplaatst je helikopter, je schiet door middel van de A-knop en je (gelimiteerde) verwoestende bom gebruik je met de B-knop. Wat gameplay betreft is er wel een klein verschil met bijvoorbeeld Radilgy, de game is namelijk een stuk minder hectisch. Je moet nog steeds goed oefenen en veel spelen om de levels te halen, maar het lijkt allemaal wat meer tactisch. Nu hoef je uiteraard geen uitgebreide strategische plannen voor de levels op te gaan stellen, maar in plaats van puur kogels ontwijken moet je ook nadenken over welke vijanden je gaat aanvallen en vooral hoe. Je helikopter crasht namelijk al bij één hit, er is totaal geen sprake van een energiemeter.

Under Defeat is wat opzet betreft ook een echte arcade shooter, één hit kost je al een leven, vijf levens kosten je een continue en als je door je continues heen bent kun je weer van vooraf aan beginnen. Langzaam maar zeker word je dan steeds beter en kom je steeds verder in de game. Op de rustigere momenten in de game, vlak voor een eindbaas, of net na je big bomb, zie je overigens pas hoe mooi de game is. De game is volledig 3D en elk object dat je tegenkomt bestaat uit polygonen met enorm veel detail. De vijanden zien er fantastisch uit en Under Defeat heeft misschien wel de mooiste explosies van de hele huidige generatie. Het enige dat jammer is zijn de haperingen bij sommige enorme explosies, het lijkt wel alsof de Dreamcast het niet helemaal aankan op bepaalde momenten.

Ook de geluidseffecten en de soundtrack klinken erg goed en geloofwaardig, geen bliepjes als je schiet, maar echte lasereffecten en inslagen. Met de presentatie zit het dus wel snor in deze game, al snap ik helaas niet het hele menu omdat de game bijna volledig Japans is.