Final Fantasy VII Advent Children

Mark (Strolie75)
Final Fantasy VII Advent Children (hierna aangeduid als FFAC) is geen game maar een animatiefilm gemaakt door middel van computer generated graphics (CGI). FFAC is een vervolg op de succesvolle PlayStation role playing game Final Fantasy VII (FFVII) en afkomstig uit dezelfde studio als deze game, namelijk Square-Enix. FFAC was vorig jaar al te zien in Japan, maar nu krijgt de film via DVD en UMD ook een westerse release.

Niet alleen is de keuze om een film uit te brengen in plaats van een spel verrassend, het feit dat Square-Enix zich überhaupt weer heeft gewaagd aan een speelfilm mag opzienbarend genoemd worden. Vier jaar geleden betekende hun eerste speelfilmavontuur; de megaflop Final Fantasy: The Spirits Within, namelijk bijna het einde van de studio. Hierna concentreerden de animatieteams van Square-Enix zich weer op het maken van spectaculaire cutscenes voor games. De enige animatiefilm die nog gemaakt werd was een deel uit The Animatrix waarin de gebeurtenissen tussen deel 1 en deel 2 van The Matrix werden verklaard. Dit was echter een korte film van ongeveer 12 minuten.

FFAC past binnen een revival van Final Fantasy VII die momenteel aan de gang is en die naast deze film bestaat uit games als Final Fantasy: Dirge of Cerberus (PS2), Final Fantasy: Before Crisis (mobieltjes) en de PS3 tech demo van het introfilmpje van Final Fantasy VII. Sceptici bestempelen het als het ordinair uitmelken van een populair spel door Square-Enix, optimisten zien het als het creëren van awareness voor een remake van Final Fantasy VII. Hopelijk krijgen we de komende E3 meer duidelijkheid over dit laatste.