FIFA World Cup 2006

Roy
Ja, dat heb je goed gelezen! Nederland wordt wereldkampioen op het WK in Duitsland dat op 9 juni begint. Na een wat lastige poulefase waar we op doelsaldo tweede worden achter Argentinië worden we steeds beter en ontmoeten we datzelfde Argentinië in de finale. Na een spannende wedstrijd trekt Nederland aan het langste eind en wordt het 3 tegen 1 door doelpunten van Ruud van Nistelrooy (twee keer), Kuyt en Crespo.

Het bovenstaande geldt overigens alleen als je Nederland kiest in de nieuwste FIFA game van EA: FIFA World Cup 2006. Als je een ander land kiest, bijvoorbeeld Australië, dan kun je dat land blij maken met de wereldtitel, en dat is nou net het leuke van voetbalgames die gebaseerd zijn op een WK: spelen met je favoriete land en dan wereldkampioen worden!

Nou is een leuk idee niet meteen een leuke game, er zijn veel meer factoren van belang: presentatie, uiterlijk, geluid en last but not least, gameplay. Qua presentatie zit het met deze game wel goed, mijn mond viel letterlijk open van verbazing toen ik de soundtrack hoorde... Hele nummers, in stereo, met zang, in een sublieme kwaliteit (mits je oordopjes gebruikt). Ongelofelijk! Verder heeft ook deze FIFA game natuurlijk alle teams inclusief alle namen. Van Trinidad & Tobago tot Brazilië en van Argentinië tot San Marino. Ja, ook San Marino zit in de game, dit omdat je niet alleen het eindtoernooi kan spelen, maar ook de voorrondes.

Maar goed, de eerste indrukken zijn zoals altijd goed bij FIFA, veel teams en een fantastische presentatie. Het draait echter om het voetballen zelf, eens even zien of deze FIFA op de GBA een beetje lekker balt. Na een beetje met het menu gespeeld te hebben zien we dat je weer de gebruikelijke opties hebt: Quick Match, World Cup, Penalty Shoot-out en Multiplayer. De namen zijn verder ook zo duidelijk als wat en het werkt allemaal hetzelfde, kies je team en ga aan de slag. Ik koos natuurlijk voor Nederland en begon meteen aan de World Cup omdat het daar om draait. Na een halve wedstrijd wennen aan de controls kon Ruud van Nistelrooy eindelijk scoren en won Nederland de wedstrijd met 1 – 0. De tweede en derde wedstrijden gingen steeds beter en Nederland groeide in het toernooi. In de final troffen ze weer Argentinië die ze in de poulewedstrijden met 2-1 de baas waren. Hoe het afliep kon je in de eerste alinea al lezen.

FIFA World Cup 2006 is een footie die best aardig speelt op de GBA, het feit dat je enkel A en B hebt om te passen en schieten en R om te rennen is wat wennen (het voelt ietwat ouderwets aan zelfs) maar het is goed te doen. Het uiterlijk van de game zit zeker op topniveau wat betreft 3D op de GBA. Persoonlijk vind ik de GBA zeker meer een 2D console, en was bijvoorbeeld NFS: Most Wanted echt kut in 3D, maar FIFA laat zien dat het zeker wel kan!