Driver: Parallel Lines

Maarten (kepler)
Driver: Parallel Lines is een GTA-achtige game die zich afspeelt in de stad New York. Jij bent een jonge chauffeur (‘driver’) van de zware crimineel Slink. Het is de bedoeling om jezelf te bewijzen tegenover deze crimineel en geld te verdienen door klusjes voor hem op te knappen. Het verhaal stelt niet zo gek veel voor, maar de filmpjes waarmee het verhaal wordt verteld zijn erg mooi gemaakt. Het zijn dan wel renders, maar toch kun je duidelijk zien dat er veel moeite in is gestoken en de mooie filmpjes zorgen ervoor dat je iets meer betrokken raakt bij het verhaal.

De stad waarin het verhaal zich afspeelt is niet alleen maar het eiland Manhattan, maar bevat ook wijken als The Bronx, Brooklyn en Queens. De gehele stad New York dus eigenlijk en je kunt heel veel gebouwen en straten herkennen. Omdat het verhaal zich in de jaren \'70 afspeelt kun je zelfs tussen de Twin Towers door rijden. Het is allemaal niet helemaal nagemaakt volgens GPS-gegevens, maar het is toch wel duidelijk dat je in New York aan het rond rijden bent. De typische woonwijken kom je tegen in The Bronx, en de meest prominente gebouwen zoals het Empire State Building zijn aanwezig. Grafisch is het spel ook prima in orde en de pop-up hebben ze tot een minimum kunnen beperken. Je hebt geen last van auto’s die twee meter voor je opeens verschijnen, of bomen die opeens heel hard lijken te groeien. Er is natuurlijk wel pop-up, maar dat is vooral in de verte te bekennen zodat je er met de gameplay geen last van hebt.

Wat ook opvalt zijn de hoeveelheid auto’s die je tegenkomt. Midden in Manhattan is het echt druk en is het moeilijk om een beetje normaal te racen. Helaas is er niet heel veel variatie in de auto’s zelf, maar in Manhattan rijden er wel andere types dan in bijvoorbeeld Brooklyn. Er lopen ook veel voetgangers en deze bezitten mooie rag-doll effecten als je ze omver rijdt. In het hele spel zijn de physics verder prima in orde en het is mogelijk om je auto in puin te rijden. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je na een flinke botsing opeens ingehaald wordt door je eigen wiel, of je verliest je motorkap die vervolgens een argeloze voetganger omver kegelt. Een ander leuk detail is dat wanneer je met 100 km/u frontaal tegen een tegenligger botst dat het beeldscherm even oplicht en ook de bestuurder van de tegenligger bewusteloos raakt. Hierdoor kun je dus ook je tegenstanders tijdelijk uitschakelen. Ook heb je er zelf last van en kun je jezelf zelfs dood rijden zoals je in het filmpje op de laatste pagina van de recensie kunt zien.

Om te zorgen dat je jezelf kunt bewijzen als echte ‘driver’ zul je verschillende missies moeten uitvoeren. Met deze missies kun je naast respect van Slink ook nog eens geld verdienen om je wagens te pimpen. Overal in de stad zijn garages te vinden waar je je auto kunt repareren, pimpen en opvoeren. In deze garage kun je ook je auto’s opslaan en eventueel transporteren naar een garage aan de andere kant van de stad. Mocht je één van je eigen auto’s total loss rijden dan is de garage zo aardig om hem op te halen. Je kunt die auto vervolgens dus weer laten repareren en weer gebruiken. Naast de garages heb je ook safe-houses in de stad waar je wapens en medic-packs kunt halen.