Polarium Advance

Astrid (lizardtattoo)
Bij de launch van de Nintendo DS was Polarium één van de beschikbare games. In dat puzzelspel was het de bedoeling om, door het trekken van een onafgebroken lijn, zwarte en witte tegels om te draaien, zodat alle tegels in een rij dezelfde kleur hadden. De rijen met tegels die dezelfde kleur hadden, verdwenen vervolgens van het scherm. Er was ook een Challenge mode, waarin steeds nieuwe rijen op je scherm verschenen en je tegen de klok racete om blokken te verwijderen voor de streep geraakt werd. Tenslotte kon je tegen elkaar spelen, waarbij de blokken die jij van jouw scherm verwijderde bij de tegenstander op het scherm verschenen. Het trekken van de lijn om tegels te draaien deed je uiteraard met je stylus, wat prima werkte. Een nadeel van het spel was wel, dat er zo weinig verschillende puzzels beschikbaar waren. Wel was het mogelijk om zelf puzzels te maken en die uit te wisselen met vrienden of via internetsites.

Polarium Advance is een GBA-spel, dus het trekken van lijnen werkt anders. Met de vierpuntsdruktoets stuur je een cursor aan. Die zet je op de tegel waar je je lijn wil beginnen. Na op A (of de linker schouderknop) gedrukt te hebben stuur je vervolgens de cursor rond het scherm tot je tevreden bent dat je lijn de juiste tegels omdraait. Nog een keer op A drukken bevestigt je keuze (kan ook met linker shoulderbutton). De tegels draaien om, en je ziet of het gelukt is. De besturing is echter niet het enige dat veranderd is. Je kan namelijk ook de kleuren van de tegels aanpassen zodat het scherm er wat kleurrijker uitziet, maar nog belangrijker: er zijn nieuwe soorten tegels toegevoegd.



Dit wordt prima uitgelegd in de Training (tutorial) die opgestart wordt als je het spel voor de eerste keer speelt. Na het doorlopen van de Training krijg je de keuze uit Stage of Time Attack, of je kunt in de Options onder andere de helderheid van het scherm, de kleuren van de tegels en de selectiekaders en de achtergrondmuziek kiezen.

In de DS-versie waren er twee soorten tegels: normale speeltegels (in zwart en wit) en randtegels (het kader). De randtegels veranderen niet van kleur, maar je kan (en vaak moet) ze wel gebruiken bij het trekken van de lijn. In Polarium Advance zijn hieraan drie nieuwe soorten tegels toegevoegd.
- Stoptegels zijn randtegels met een kruis erdoor. Je kan deze tegels niet passeren zodat je in die puzzel de lijn niet over (een deel van) het kader kan laten lopen.
- Multitegels zijn diagonaal in tweeën gedeeld, en iedere helft heeft een verschillende kleur. Deze tegels worden ingezet als een soort joker en tellen zowel als zwarte als als witte tegel. Je kan dus niet de fout ingaan met deze tegels.
- Harde tegels lijken aan een ketting te liggen. Als je deze selecteert, verandert hij niet van kleur maar verdwijnt hij helemaal. De tegel in de rij erboven valt dan een plaatsje omlaag. Je moet dus goed uitkienen welke tegels gaan draaien en welke gaan vallen om de rijen in dezelfde kleur te krijgen. Lukt het om alle blokjes in elke rij dezelfde kleur te geven, dan heb je de puzzel succesvol opgelost.



Als je kiest voor het speltype \'Stage\' krijg je in het onderdeel \'Daily Polarium\' de beschikking over 365 puzzels, voor elke dag van het jaar één. Je moet de eerste keer dat je het spel opstart even de datum invoeren en vervolgens krijg je de eerste puzzel te zien. Zodra je die oplost, komt de volgende beschikbaar. Je hoeft dus niet per se te wachten op de volgende dag. De opgeloste puzzel wordt ook beschikbaar in de \'Polarium Reference\', een naslagwerk met alle puzzels erin. Bij elke puzzel wordt door middel van een icoontje aangegeven of je de meest ideale oplossing voor de puzzel hebt gevonden.

Voor de meeste puzzels zijn namelijk meerdere oplossingen te bedenken. Is de puzzel wel opgelost, maar had het beter gekund (een kortere lijn bijvoorbeeld) dan is het nummer van de puzzel gewoon zwart. Staat er een sterretje boven, dan heb je aan één aanvullende voorwaarde voldaan. Is het sterretje bovendien voorzien van vleugels, dan heb je aan alle voorwaarden voldaan (de meest ideale oplossing gevonden). Sommige puzzels zul je dus meer dan één keer op moeten lossen om dit voor elkaar te krijgen. Als je een puzzel voor de tweede keer opent dan staat onderin het maximaal aantal te gebruiken tegels en bovendien zijn de begin- en eindtegels gemarkeerd. Gebruik je die in je oplossing maar gebruik je meer tegels in je lijn dan onderaan staat aangegeven, dan heb je aan één voorwaarde voldaan. Binnen \'Edit\' tenslotte kun je zelf nieuwe puzzels ontwerpen. De gemaakte puzzels worden opgeslagen onder \'Custom\'. Door het password van de puzzel op te vragen en aan een ander te geven kan je deze puzzels ook met vrienden delen. Ook puzzels uit de DS-versie kun je door middel van het password op de GBA spelen.



In de Time Attack mode krijg je naar keuze tien makkelijke, of vijf moeilijke puzzels voor je kiezen. Die moet je binnen een bepaalde tijd zien op te lossen om in de Ranking opgenomen te worden. Dat klinkt makkelijker dan het is. Voor iedere fout die je maakt, iedere rij waarin nog een blokje de verkeerde kleur heeft, wordt er 30 seconden bij je tijd opgeteld. Als het lukt om in de top vijf te komen mag je je eigen icoontje ontwerpen (een klein tekeningetje of je initialen).