Fight Night Round 3

Maarten (kepler)
” I\'ll beat him so bad he\'ll need a shoehorn to put his hat on.” Dit is een quote van één van de grootste boksers aller tijden: Muhammad Ali. In de bokssport is het de bedoeling om zoveel mogelijk rake klappen uit te delen en je uiteindelijke doel is het knock-out slaan van je tegenstander. Omdat boksen niet zo goed is voor je hersens kun je de sport ook beoefenen op de Xbox 360 met Fight Night Round 3.

Fight Night Round 3 op de Xbox 360 ziet er echt fantastisch uit: bloed- en zweetspetters vliegen je om de oren en je kunt de tepelharen tellen van de boksers. Wanneer je iemand knock-out slaat dan krijg je een mooie replay te zien waarin je de pijn van je tegenstander bijna kunt voelen. De bokshandschoen deukt in terwijl het hoofd hard wordt geraakt, en het hoofd dreunt na van de klap terwijl het bloed uit de mond wordt geslingerd. Het ziet er allemaal erg mooi uit, het enige wat af en toe verkeerd gaat is dat lichaamsdelen soms door elkaar heen gaan of dat de animatie niet helemaal klopt met wat er gebeurt na de slag. Tijdens het gamen heb je hier weinig tot geen last van, maar tijdens de replays valt het weleens op. Wat ook opvalt tijdens de replay’s en eigenlijk door het hele spel heen is de reclame. Zo kun je zelfs de Burger King-koning als trainer aannemen en elke wedstrijd wordt wel gesponsord door een bedrijf. De reclame is te overheersend aanwezig en je zult je hier snel aan gaan irriteren.

Net als bij heel veel games van EA is het ook in dit spel mogelijk om je eigen karakter te klussen. Tot in detail kun je je eigen gezicht ontwerpen en uitkiezen welke vechtstijl jouw vechter erop na houdt. Met deze bokser kun je vervolgens proberen carrière te maken in de bokswereld. Je kunt natuurlijk niet gelijk tot de wereldtop horen, je zult jezelf eerst omhoog moeten vechten. Je begint dus als een middelmatige bokser en door middel van trainen en wedstrijden zul je dus steeds beter moeten worden. Met het geld wat je verdient kun je steeds betere trainers aannemen. Hierdoor krijg je ook betere en meer specifieke training. Door het trainen zullen je skills omhoog gaan en als je geen zin hebt om te trainen kun je je karakter ook automatisch laten trainen, maar hierdoor zullen de skills minder snel omhoog gaan.

Naast trainers inhuren kun je ook nog andere dingen met je geld doen. Er is een hele winkel ingericht en hier kun je allerlei artikelen kopen voor je bokser: van nieuwe bokshandschoenen tot aan nieuwe gebitsbeschermers. Je prestaties zullen hier niet heel veel door verbeteren, maar het pimp-gehalte is natuurlijk wel aanwezig. Je kunt namelijk ook nog verschillende broeken en tatoeages aanschaffen. Hoe verder je komt in je carrière hoe meer geld je kunt winnen, en hoe meer respect je krijgt.

Naast de carrière-mode zijn er nog een aantal verschillende modes. Je kunt bijvoorbeeld alleen een wedstrijd spelen waarbij je gelijk de ring in kunt stappen. Of je kiest voor de Hard-hit mode. Hierbij is het de bedoeling dat je de ander zoveel mogelijk knock-out slaat. Na elke knock-out volgt er een nieuwe ronde en na een bepaald aantal ronden is het gevecht afgelopen. Een andere leuke mode is ESPN-classic. Bij deze mode kun je beroemde gevechten naspelen zoals Frazier vs. Ali.

Een andere belangrijke mode is de online mode. In dit spel is het ook mogelijk om via Xbox Live je vrienden tot pulp te slaan. Het online-systeem is erg simpel, maar doeltreffend opgezet. Je kunt ranked matches spelen, maar ook gewoon vrije wedstrijden. De gebruikelijke quick-match is ook aanwezig, zowel voor een ranked match als voor een vrije wedstrijd. Met deze quick-match kun je Xbox Live snel een wedstrijd laten uitzoeken voor jou. Een eigen wedstrijd opzetten is ook zo gebeurd; je kunt een heleboel opties instellen zoals het aantal rondes en of het mogelijk is om illegale stoten uit te delen. Daarnaast kun je de stats zien van je ranked-matches en is er een lobby aanwezig. Deze lobby is weer opgedeeld in verschillende kamers en hier kun je mensen uitdagen voor een wedstrijd. Zit je eenmaal in een online wedstrijd dan kun je je karakter kiezen en kun je losgaan op de tegenstander. De gameplay online is precies hetzelfde als in de single-player.