From Russia with Love

am2
Inmiddels is 007 niet alleen meer op het witte doek een bekende verschijning, ook op de consoles timmert hij al tijden flink aan de weg. Zeker sinds het geweldige Goldeneye op de N64 scheppen Bondgames voor mij toch een bepaalde verwachting. From Russia with Love belooft een uitstapje in de klassieke Bond-wereld vol met vrouwen, gangsters en gadgets. En als dat al niet goed genoeg klinkt zijn er ook nog de voice-overs ook die door niemand dan anders dan Sean Connery himself ingesproken zijn. Met deze ingrediënten kan From Russia with Love al bijna niet meer stuk, toch?

De Game
From Russia with Love is gebaseerd op de Bond-film met dezelfde naam. Hoewel er wel wat verschillen zijn volgt het spel grofweg de verhaallijn van de film. Veel levels zijn dan ook gebaseerd op locaties die ook in de film voorkomen. Het grootste deel van de levels speel je als 007 zelf, gezien vanuit een 3rd person perspectief. Sommige levels bieden wat afwisseling; zo vlieg je de ene keer in een jetpack rond de Big Ben in Londen, en scheur je de andere keer in je auto door Istanbul of neem je plaats achter het boordkanon van een speedboot die door ondergrondse kanalen en riolen vaart.



Gameplay, te voet
De levels die je al lopend aflegt zijn zoals eerder gezegd gebaseerd op een 3rd person perspectief. Over het algemeen zijn de levels qua opzet niet al te moelijk. Je maakt wat vijanden koud waarbij je simpele puzzels op moet lossen, al dan niet gebruik makend van specials Bondgadgets. Om je vijanden om zeep te helpen kan je gebruik maken van een aantal verschillende wapens zoals het oude vertrouwde Walther PPK pistool, een machinegeweer, een shotgun, bazooka en een sniper rifle. Richten doe je door middel van een auto-aim systeem vergelijkbaar met de GTA-games; als je de L1-knop ingedrukt blijft houden richt Bond automatisch op de dichtstbijzijnde vijand. Als je eenmaal een vijand in het vizier hebt, is het mogelijk om door middel van de zogenaamde \"Bond focus\" toch nog een klein beetje handmatig te richten. Met Bond focus zoom je in op je vijand waarna je iets gerichter kan schieten. Je zal dit soms nodig hebben om de walkie talkie van je slachtoffer kapot te schieten zodat deze niet meteen zijn vriendjes waarschuwt als je op hem schiet. Wil je stil zijn dan kan je ook gebruik maken van een speciale sluipaanval waarmee je je slachtoffer bijna geruisloos om zeep helpt. Over het algemeen loont het niet echt om hier gebruik van te maken; echt moeilijk is From Russia with Love niet. De extra vijanden maken het spel eigenlijk alleen maar leuker.




Behalve lopen kan Bond zich ook nog hurkend verschuilen, over muurtjes of heggen springen, tegen een muur dekking zoeken en een duikrol maken. Je kan alleen over objecten heen springen of op muren e.d. klimmen waarvan aangegeven wordt dat dit ook kan. Je kan dus niet zomaar over elk object heen springen. Soms werkt dit wel wat vreemd. Zo wil je soms over een bepaald bosje ofzo heen springen waarvan je denkt dat dit wel kan, maar dit blijkt dan niet te kunnen. Ook de zogenaamde clipping werkt niet echt mee. Zo wilde ik in een bepaald level tussen twee bomen door lopen. Zover ik kon zien moest dit kunnen, het spel dacht daar echter anders over. Kwalijker vond ik de ene keer waarbij ik ergens tussendoor probeerde te lopen en prompt in de scenery vast kwam te zitten. De enige remedie om weer los te komen was het level opnieuw beginnen. Hoewel dit me maar een keer overkomen is, is het toch erg frustrerend. Ik heb daarna overigens een half uur geprobeerd om op hetzelfde punt nogmaals in de scenery vast te komen zitten wat me niet gelukt is. Reproduceerbaar of niet, ik kreeg er toch een beetje slecht gevoel bij.



Om weer terug te komen op de gameplay, zoals eerder gezegd heb je ook de beschikking over een aantal gadgets. Een Bond zonder gadgets is immers geen echte Bond. Op sommige punten in een level zal je automatisch gebruik maken van een enterhaak en touw om ergens op te klimmen. Echt veel toevoegen doet dit niet, je had net zo goed een trap op kunnen lopen. In je inventory vind je gadgets die je altijd kan gebruiken zoals een laserhorloge of een radiografisch bestuurbare helikopter. De gadgets heb je op sommige punten nodig om een paar simpele puzzels op te lossen. Met het laserhorloge kan je door tralies of glas heen dingen opblazen, en met de helikopter kan je door nauwe ventilatieschachten vliegen om zo in ruimtes te komen waar je zelf niet in past. Er is verder ook een aktetas met een automatisch machinegeweer en een set speciale manchetknopen. De gadgets zijn leuk om te gebruiken, al is het allemaal wel iets te veel voorgeprogrammeerd waar en waarvoor je ze kan gebruiken. Zo ben ik meerdere keren met de radiografisch bestuurbare helikopter tegen onzichtbare muren aan gevlogen omdat ik in bepaalde delen van een level op dat moment niet mocht vliegen. Staand op de 1e etage was het zo onmogelijk om naar de begane grond te vliegen, en vice versa.