Madden NFL 06

Inge (inkie1010)
American Football is niet zo heel populair in Nederland en ik moet eerlijk bekennen, ik ben er zelf ook niet weg van. De games zijn echter meestal best vermakelijk en kunnen ook voor een football-nitwit voor wat plezier zorgen. Madden NFL 06 is één van de launchtitels voor de Xbox 360 en ziet er in eerste instantie erg goed uit!

Dat Madden NFL 06 een next-generation game is zie je direct al aan het menu. Het menu maakt namelijk gebruik van hele hippe sliding windows. Madden 06 is ook speciaal ontwikkeld voor de Xbox 360 en dus geen verbeterde port van een andere versie. Dit is ook te zien aan de graphics, als je een quick match begint zie je meteen hoe gedetailleerd de spelers eruit zien. Niet alleen de spelers, maar ook de reservespelers en coaches aan de kant, het publiek en de stadions zien er geweldig uit.

Een paar mogelijkheden die jammer genoeg niet in de Xbox 360-versie verwerkt zijn, zijn de mini-games; er is geen create-a-player mogelijkheid, geen practice mode, geen minicamp mode en geen superstar mode. De franchise mode mist de mini-camp mode, want dit zorgde ervoor dat je je spelers sterker kon maken tijdens een trainingskamp. Dit had dan weer positieve gevolgen voor komende wedstrijden. Verder mist de franchise mode de EA Sports radio, krantenartikelen en e-mails waarin geruchten rondgingen over de contracten en wat spelers dachten.

Vanuit het menu is er een aantal opties: quick match, franchise mode en online matches. Verder kun je nog opties instellen. Bij de quick match kies je snel een team en een tactiek en speel je een game. De franchise mode houdt in dat je hele seizoenen achter elkaar kunt spelen; een carrière modus. In deze franchise mode kun je kiezen of je de wedstrijden laat simuleren of zelf wilt spelen en ook of je je bezig houdt met de management taken of niet. Dit alles is erg uitgebreid. In eerste instantie zie je bij het starten van het spel door de tactieken de tactieken niet meer. Dit vereist heel wat footballkennis om hiermee uit de voeten te kunnen. Gelukkig kun je Madden om advies vragen en de tactiek die hij adviseert gebruiken. Meestal pakt dat dan ook wel redelijk goed uit! Naast advies van Madden kun je ook nog advies vragen aan de coach van het team. Je staat er dus gelukkig niet helemaal alleen voor.

In vergelijking met de andere Madden NFL 06 titels is wel te zien dat deze game in een redelijk korte tijd in elkaar gezet is. Het lijkt wel of alle aandacht naar de grafische presentatie gegaan is. Een aantal gameplay opties die beschikbaar waren in eerdere versies is niet vertegenwoordigd in de nieuwste Madden. Bijvoorbeeld de defensive playmaker controls zijn weggelaten. Dit zorgt ervoor dat het niet mogelijk is in te stellen hoe een individuele speler verdedigt. De quarterback-vision die dit jaar voor het eerst geïntroduceerd werd is ook in de Xbox 360 versie aanwezig. Deze optie zorgt ervoor dat je een soort schijnwerper op het veld ziet die het gezichtsveld van je quarterback aangeeft. Opmerkelijk is dat als je deze optie uitgeschakeld hebt, je nog steeds die schijnwerper ziet als je tegen een computer-speler speelt.

Online kun je ranked games spelen of unranked games. Je kunt kiezen voor quickmatch waarmee je gekoppeld wordt aan een andere speler, of allerlei opties instellen waardoor een voor jou geschikte tegenstander gezocht wordt. Het lijkt er wel op dat de online wedstrijden allemaal op de hoogste moeilijkheidsgraad gespeeld worden. De kick-meter bijvoorbeeld beweegt zo enorm snel dat het erg moeilijk is op het juiste moment de knop in te drukken.