NBA Live 06

Maarten (kepler)

NBA Live 06 is een launchgame voor de Xbox 360 en grafisch gezien is dit een erg mooie game. Vooral in de tussenfilmpjes lijkt het soms net alsof je naar een echte basketbalwedstrijd zit te kijken. Het publiek is geheel 3D en de spelers zelf zien er prima uit. Je kunt de spieren in de armen zien zitten en het zweet drupt van hun voorhoofd. Zo af en toe zie je wat glitches wanneer bijvoorbeeld een arm half verdwijnt, maar dit komt erg weinig voor. Wat wel opvalt is de plastic look van de spelers. De spelers lijken net een barbie-pop door de glimmende huid. Gelukkig ziet het er in beweging wel beter uit en na een tijdje zal je het niet meer zo opvallen. Tijdens de wedstrijden zijn er soms wat framedrops te bespeuren en hierdoor lijkt het alsof het spel vertraagt. Gelukkig duurt dit maar heel even en komt het ook niet zo heel vaak voor, maar wel vaak genoeg om het op te merken wanneer je aan het spelen bent.

Tijdens het spelen ziet het er grafisch ook nog steeds prima uit. Wat vooral opvalt is het 3D-publiek wat voor veel meer sfeer in het stadion zorgt en de spelers zien er iets gedetailleerder uit. Wanneer je het spel in de 360 stopt dan krijg je niet direct een menu te zien, maar één speler waarmee je kunt oefenen. Door op start te drukken krijg je het menu te zien en kun je kiezen uit een aantal opties. Helaas zitten er in de Xbox 360 versie weinig opties, het is alleen maar mogelijk om een losse wedstrijd te spelen of een seizoen. Bij de andere delen zat nog de Dynastie-mode (stel je eigen team samen), dunkwedstrijden, 3-punt wedstrijden of 1-op-1 wedstrijdjes. Dit alles is niet aanwezig in de Xbox 360-versie van NBA Live 06. Wat erg leuk gedaan is is het laden van het spel: tijdens het laden kun je blijven door spelen met de speler en op deze manier hoef je je niet te vervelen tijdens het laden. Het is wel mogelijk om via Xbox Live wedstrijden te spelen, dit werkt gewoon het zelfde als de normale wedstrijden alleen speel je hier tegen een levend wezen in plaats van de computer.

Wat er wel veranderd is is de manier waarop je een vrije worp neemt, bij dit spel moet je de rechte analoge stick in een vloeiende beweging recht op en neer bewegen. Doe je dit goed dan zal de speler meestal raak schieten, maar dit hangt ook erg af van de kwaliteiten van een speler. Het passen en het schieten werkt gewoon op dezelfde manier: door de bovenste linkerschouder-button in te drukken kan je met de normale buttons kiezen naar wie je een pass wilt geven, met de x- en b-knop kun je dunken en een afstand schot nemen en het is ook mogelijk om een directe pass te geven zodat een medespeler de bal direct kan dunken. Met de rechteranaloge stick kun je freestyle-moves (speciale moves zoals wegdraaien) uithalen en hiermee zal het makkelijker worden om te scoren.

De snelheid van het spel is nog steeds erg hoog en vooral in het begin heb je geen idee wat je moet doen om snel te kunnen scoren. Het is erg jammer dat ze er nog steeds geen trainig in hebben gestopt, want op deze manier jaag je een hoop mensen weg. Het duurt erg lang voordat je eindelijk eens een wedstrijd kan winnen, en dat is pas op start-niveau. Maar als je eenmaal door hebt hoe het werkt dan kun je de meest fantastische plays en de mooiste passes maken. Wat in het vorige deel nogal vervelend was is het slechte verdedigen door je teamgenoten. Het lijkt erop dat dit iets beter is geworden. Je teamgenoten staan niet vaak uit hun neus te eten en ze helpen het grootste deel van de tijd gewoon mee met verdedigen. Basketbal is een snelle sport en het verdedigen hoort niet echt makkelijk te zijn. Als verdediger kun je met je linkertrigger je tegenstander blokken en daarnaast heb je nog de mogelijkheid om de bal proberen weg te tikken of een opzettelijke fout te maken. Dit laatste kan handig zijn in de laatste seconden van de wedstrijd als je met drie punten voorstaat.

Tijdens de wedstrijd kun je met de vierpunts-toets je tactiek aanpassen. Je kunt allerlei verschillende manieren van verdedigen en aanvallen uitkiezen. Daarnaast is het ook mogelijk om een time-out aan te vragen om de tactiek uitgebreid aan te passen of om de tegenstander uit zijn ritme te halen. Als je weinig verstand hebt van basketbal dan zul je deze verschillende tactieken weinig tot niet gebruiken, maar gelukkig is het dan nog steeds mogelijk om te winnen.