Need for Speed: Most Wanted

Roy
Need for Speed: Most Wanted op de GBA is één van de slechtste spellen die ik ooit gespeeld heb. Het speelt slecht, het ziet er niet uit en het klinkt ongelofelijk slecht. Klaar. Scroll maar door naar de conclusie en aanschouw het slechte cijfer.

Ohw, je bent er nog steeds? Waarom? Moet ik uit gaan leggen waarom het zo\'n slechte game is? Vooruit. Laten we dan in ieder geval beginnen met de positieve kanten aan de game. De presentatie is bijvoorbeeld erg goed, er zijn redelijk veel opties in de game en hij is behoorlijk trouw aan de consoleversies van de game. Je kan je auto\'s tunen en upgraden en de careermode is lekker afwisselend. In de careermode moet je races winnen om geld/punten te verdienen waarmee je dan weer nieuwe auto\'s kan kopen of ze kan upgraden. De punten win je bijvoorbeeld met gewone races, afvalraces en one-on-onegevechten. Als je goed genoeg bent kun je na een tijdje dus best een aardig wagenpark bezitten.

De basis is hiermee ook gewoon goed, echter, zodra er een race begint is het kommer en kwel. Het eerste dat opvalt is dat de graphics ontzettend lelijk zijn. Het mag dan weliswaar 3D zijn, maar de draw distance (hoever kun je kijken) is nog geen 100m. Hierdoor mis je bochten en hebben tunnels een erg vreemd effect, ze worden opgebouwd terwijl je er overheen of onderdoor rijdt. Daarnaast is je auto simpelweg een zwevend blokje zonder ook maar enige vorm van gevoel. Sturen is te gevoelig en bij een botsing vlieg je meteen de andere kant op, of je nou een muur raakt of een andere auto. Je zou het kunnen vergelijken met biljartballen. In een racegame is dat totaal onacceptabel.

Naast de lelijke graphics en de verschrikkelijke gameplay komt daar ook nog eens het geluid bij. Waar de console versies lekkere tunes hebben heeft de GBA zo goed als geen soundtrack. Er worden wel wat geluidjes uit de speaker geperst, maar dat is niet om aan te horen. Verder klinken de motoren van de auto\'s als vastgelopen koffiemalers en komen de geluiden van een botsing twee tellen nadat de botsing is gebeurd.

Het lijkt er eigenlijk een beetje op dat de makers van Most Wanted te veel van de GBA willen. Hij kan immers niet echt 3D werelden aan, en omdat dit er toch inzit vertraagt het de boel enorm waardoor de game onspeelbaar wordt. Laat de GBA alsjeblieft nou gewoon voor 2D games zijn. Ook voor racegames, dat dit goed mogelijk is heeft Nintendo een aantal jaar geleden met Mario Kart: Super Circuit laten zien.