Shadow the Hedgehog

Inge (inkie1010)
Sonic heeft al een hele geschiedenis op de SEGA consoles en stond in het begin ongeveer op gelijke hoogte als Mario van Nintendo. Toen de consoles krachtiger werden liet Sonic het echter een beetje afweten. Mario bleef populair en bleef verschijnen in goede games. Sonic Adventure op de Dreamcast was nog OK te noemen, maar de games daarna werden niet echt de hemel in geprezen. Toch probeert Sonic enigszins terug te krabbelen en zien we de stekelige held toch steeds weer verschijnen. Deze keer is het de beurt aan de duistere rivaal van de egel, Shadow the Hedgehog.



Shadow maakt gebruik van dezelfde snelheid als je van de Sonic-games gewend was. De game begint met een animatie waarin je een verwarde egel aantreft, die zijn geheugen kwijt is en geen idee heeft wat hij moet doen. Hij weet niets meer van zijn verleden en hoopt tijdens het verhaal van de game meer over zijn geschiedenis te weten te komen.

In de game kun je kiezen uit goed en kwaad of een beetje van allebei. In totaal zijn er 22 verschillende levels waarin je per level een aantal doelen moet behalen. Zo\'n level kun je op verschillende manieren doorlopen. Bijvoorbeeld als je de kant van het kwaad kiest vermoord je alle mensen die je tegenkomt. Kies je de goede kant, dan vermoord je juist de aliens, en kies je voor jezelf dan ren je er gewoon keihard doorheen en zal het je een worst wezen wat er met de mensen of aliens gebeurt. Per level vertellen verschillende game characters wat je doelen zijn. Voor de goede kant heb je Sonic en zijn vrienden als vertellers, voor de slechte kant is dit Black Doom (de alien boss). Ondanks dat er 22 verschillende levels bestaan hoef je deze niet allemaal te doorlopen om het spel uit te spelen, omdat je aan het eind van een level steeds keuzes moet maken. Door de verschillende paden die Shadow kan kiezen is het meestal zo dat na het spelen van 6 levels je een eindbaas gehad hebt en dus het spel uitgespeeld hebt. Je moet dan weer opnieuw beginnen en andere paden kiezen om ook de andere levels te spelen.

Dat klinkt allemaal best leuk, ware het niet dat de gameplay niet om over naar huis te schrijven is. Dit is vooral te wijten aan de camera die af en toe gewoon echt niet meewerkt, waardoor het enorm lastig te spelen is. Tijdens een supersnelle run van Shadow kan de camera ineens op een nutteloos object in deomgeving focussen waardoor je helemaal je richting kwijt bent.

Shadow beschikt verder ook over een aantal wapens. Deze wapens variëren van zwaarden tot explosieven. Helaas is het focussen met deze wapens mede door de slechte camera erg lastig en kan je beter maar in het wilde weg schieten want richten heeft niet echt veel zin. De wapens hebben wel een auto aim, maar als er meerdere vijanden in beeld zijn dan raakt ook deze auto aim helemaal van slag.



Shadow the Hedgehog kun je ook met zijn tweeën spelen. Je kunt het dan in een deathmatch mode tegen elkaar opnemen. Het doel is om ringen te verzamelen en ze te stelen van je tegenstander met behulp van wapens en voertuigen. Helaas zijn er maar drie verschillende maps, dus ben je er ook weer snel op uitgekeken. Je krijgt het gevoel dat de multiplayer er maar even snel nog bijgemaakt is. Erg jammer.

Grafisch is het ook niet echt bijzonder. Het verschilt niet eens veel van de veel oudere Dreamcast game Sonic Adventure. De levels zijn erg hoekig en zien er niet echt uit alsof ze van de huidige generatie zijn. Ook de characters die je tegenkomt in de game zijn niet echt gedetailleerd uitgewerkt. De animaties van de characters zien er nog redelijk goed uit, alleen zit er niet veel variatie in.
Wel positief is de soundtrack van de game, die is goed gevarieerd en klinkt lekker. Het past bij de snelle bewegingen van Shadow en de sfeer die de game uitademt.