GripShift

koei

Racegames zijn er in overvloed voor de PSP. Wil je gewoon een stukje racen dan kun je Ridge Racer pakken, maar wil je liever geweldige crashes dan kun je beter Burnout spelen en als je voorkeur uit gaat naar straatracen dan bevalt Need for Speed: Most Wanted je misschien wel erg goed. Hoewel er dus al genoeg racegames zijn komt Ubisoft met nog een racegame. Deze keer is het echter niet gewoon racen, maar stunt-racen!

De iets oudere generatie kent waarschijnlijk het spelletje Stunts nog wel. Bij dit race-spelletje kon je je eigen track maken met loopings, kurkentrekkers en schansen. Jarenlang is er geen soortgelijk spel op de markt gebracht, maar in GripShift vind je de loopings en schansen weer terug en natuurlijk heeft het spel ook de mogelijkheid om je eigen track te maken. De grote vraag is natuurlijk of GripShift in de buurt kan komen van de gameplay die Stunts bood.


De single-player van GripShift biedt drie mogelijkheden: Challenge mode, Race mode en Bonus Games. Het standaard deel van het spel is de Challenge mode. De challenge mode bestaat uit vijf niveaus met een oplopende moeilijkheidsgraad. Je begint met simpele levels in het beginnersniveau, maar dit loopt op tot de moeilijkheidsgraad insane. Elke moeilijkheidsgraad bestaat uit een aantal verschillende levels. Het doel in elk level is zo snel mogelijk de finish halen, maar daarnaast kun je extra credits verzamelen als je alle sterren die over de baan verspreid liggen verzamelt of als je het GripShift-logo te pakken kunt krijgen. Deze credits heb je weer nodig om bonus games en andere extra\'s vrij te spelen. Het gehele spel speelt zich af in de lucht, en als je geen grond onder je wielen hebt als je geen vaart meer hebt dan val je in een grote leegte. Dit zorgt ervoor dat de GripShift-logo\'s, die zich meestal op eilandjes buiten het echte track bevinden, moeilijk te verzamelen zijn. Zo zul je halverwege een looping bijvoorbeeld tot stilstand moeten komen om naar beneden te vallen, precies op het eilandje dat zich daaronder bevindt met het GripShift-logo. Vervolgens zul je ook nog binnen de tijd de finish moeten zien te halen. GripShift valt dus niet echt in te delen onder de standaard race-games want er komt veel meer bij kijken om een level tot een goed einde te brengen. In de challenge mode zul je veelal in je eentje op een baan rijden, afgezien van de race-levels natuurlijk, waarbij je het op zult moeten nemen tegen een of meerdere tegenstanders. De challenge mode biedt leuke afwisselende tracks, maar helaas loopt de moeilijkheidsgraad redelijk snel op waardoor ook de geoefende gamer moeite zal krijgen met de verschillende levels. Elk level kan zo vaak gespeeld worden als je maar wilt en het is niet nodig om alle uitdagingen die een level biedt in één keer te halen. Indien je vast zit bij een bepaald level kun je deze even overslaan om een ander level in dezelfde moeilijkheidsgraad te spelen.

De race-modus biedt de race-fans de vrijgespeelde race-levels uit de challenge mode, maar nu met meer tegenstanders. In alle race-levels kun je een wapen verzamelen om deze vervolgens af te vuren op een tegenstander, zodat deze even uitgeschakeld is. Naast de wapens kun je op het parcours ook boosts vinden waardoor je tijdelijk harder kunt rijden. Deze boosts kun je opsparen en op het gewenste moment gebruiken. In sommige challenge-levels kom je deze boosts ook tegen. Het is jammer dat de race-levels enkel vrijgespeeld kunnen worden door de challenge mode. Hierdoor is de keuze aan tracks erg gering als je nog niet zover bent in de challenge mode, na het voltooien van de eerste moeilijkheidsgraad heb je bijvoorbeeld pas slechts één parcours vrijgespeeld.


Het spel bevat naast de challenge- en de race-modus ook nog een aantal bonus games. In Playground gaat het erom zoveel mogelijk sterren te verzamelen binnen de gestelde tijd. Football Crazy zorgt ervoor dat je kunt voetballen met je auto. In Snaker kun je een variant van Snake spelen, waarbij de \'staart\' achter je auto steeds langer wordt naar mate je meer sterren verzamelt. Op het ijs kun je Ice Hockey spelen, waarbij je natuurlijk moet proberen zo vaak mogelijk te scoren en zo min mogelijk te laten scoren. Je auto fungeert als bowling bal in de minigame Penguin Bowling en in Bomb Pool moet je zo snel mogelijk alle ballen van jouw kleur in een pocket rijden, uiteraard gevolgd door de zwarte bal. Al deze games zijn speelbaar in de single-player modus en op Playground en Penguin Bowling na ook allemaal met maximaal drie medespelers via WiFi. De bonus games Deathmatch en Reverse Tag zijn enkel met meerdere spelers speelbaar. Deathmatch is een variant op de bekende FPS deathmatch, waarbij je moet proberen om als eerste vijf frags te maken. Reverse Tag is tot slot een tikkertje variant waarbij je moet proberen om \'hem\' te zijn als de tijd om is. Als iemand anders je aanrijdt is die persoon \'hem\'. Kwa bonus-games is er voor ieder wat wils dus en ze zijn duidelijk niet als snel extraatje in het spel gestopt, zoals helaas vaak het geval is bij bonus games.