Pro Evolution Soccer 5

Steven (Steeven)
Elk najaar kijken voetballiefhebbers op de kalender wanneer de nieuwe Pro Evolution Soccer in de winkels komt te liggen. De game geniet elk jaar meer populariteit en wordt, telkens als je denkt dat het echt niet meer kan, toch een heel stuk beter. Kan deel vijf meer brengen dan deel vier?

Master
Dit deel heeft weer een hoop speelmodes te bieden. Je kunt een wedstrijdje spelen, een competitie starten (waaronder de Nederlandse, Engelse, Italiaanse, Duitse, et cetera), een toernooi spelen (het Wereldkampioenschap), een training volgen en de Master League proberen. In de laatstgenoemde mode zul je met een amateurteam aan de slag moeten gaan. Dit team kun je zelf maken, dus als je je regionale voetbalclub mee wilt laten doen dan is dat mogelijk. Je kunt ook weer het logo van je club, de shirts en nog veel meer bewerken. De bedoeling is vervolgens om je club op te werken in de rangorde. Je begint in een lage competitie en je werkt je omhoog. Het leuke is dat je spelers, variërend in leeftijd, slechter of beter worden op een tig aantal punten, zoals uithoudingsvermogen, kracht, aanname, passen en ga zo maar door. Het is dus belangrijk met een jong team aan de slag te gaan, omdat die sneller kan groeien.

Wanneer je een toernooi of competitie wint, krijg je punten die je kunt besteden in de winkel. Daar kun je nieuwe moves voor je spelers vrijkopen, maar ook nieuwe teams zoals Classic Netherlands, nieuwe spelers, stadions en nog een hele rits.

Ook het huidige Nederlands Elftal is vertegenwoordigd, met nepnamen welteverstaan. De commentator zal deze nepnamen niet uitspreken, maar dit is te omzeilen. Je kunt namelijk de spelersnamen bewerken. Als je deze verandert naar de echte namen, zal de commentator de juiste namen roepen. Dit komt omdat deze spelers bij hun clubteams wel gewoon hun naam hebben, maar bij het Nederlands Elftal niet. Tja, het zal wel weer om geld gaan.

Pro Evolution Soccer 5 is overigens de eerste in de reeks op de PlayStation 2 die online gespeeld kan worden. Aangezien het een populaire voetbalgame is zullen er altijd mensen te vinden zijn om tegen te spelen. Je kunt zelfs twee versus twee potjes doen op het internet.

Toch maar trainen
Wie denkt dat je met de ervaring van Pro Evolution Soccer 4 gemakkelijk uit de voeten komt met dit deel heeft ongelijk. Het spel is nog realistischer en dus nog moeilijker geworden. Sterker nog, je gaat je erg snel ergeren omdat het niet lukt. Daarom moet je echt de training mode doorlopen. Hier leer je van alles: een een-tweetje, een nepschot, een mooie kapbeweging, strakke voorzetten geven en nog veel meer natuurlijk. Na de training zul je al snel verbetering zien in je eigen spel en dan begint het pas echt leuk te worden.

Goed, je hebt leren scoren in de training, maar in de wedstrijd is dit zo moeilijk dat je het uitschreeuwt van vreugde wanneer het lukt. Het is net of je zelf op het veld staat en de bal in de kruising schiet. Het mooie aan Pro Evolution is dat de bal op elke plek in het doel geplaatst kan worden. Dat levert dus realistische en onvoorspelbare momenten op die het spel, alleen op dat punt al, ver boven de concurrentie plaatst.

De keepers zijn echter niet dom, ze reageren zelfs erg intelligent. Als je de bal op doel schiet terwijl er spelers tussen de keeper en de bal staan, dan zal de keeper laat reageren; net als in het echt. Als de keeper op de verkeerde voet staat dan duikt hij te laat, maar het mooie is dat je ook kunt zíen dat hij op de verkeerde voet staat. Ook komen keepers op tijd uit bij dieptepasses en ze maken over het algemeen geen enorme blunders (tenzij ze heel slecht zijn).

Een doelpunt weggeven is er dus niet zomaar meer bij, wat de potjes des te spannender maakt. Je zult dus elke kans moeten benutten, want veel krijg je er niet. Naast het uitschreeuwen van plezier na het maken van een goal zul je ook hardop vloeken van woede als je een dikke kans naast peert.

Voetbal is oorlog
Voor je een goal maakt zul je daar eerst de voorbereiding naar moeten doen. Dit is het moeilijkste aspect van de game. Het is echt bikkelen en buffelen in de verdediging en op het middenveld om de bal af te pakken of in de ploeg te houden. Altijd loert er het gevaar van een dieptepass op maat of een spits die wel erg goed je verdediging uitkapt.

De medespelers in het spel zijn over het algemeen slim. Ze lopen de ruimte in, maken het veld breed en bieden zich aan. Maar dit gebeurt niet altijd. Soms staat een medespeler stil als je de bal naar hem toe speelt waardoor een inkomende tegenstander makkelijk de bal af kan pakken. Ook schreeuwen je spelers soms om de bal als ze buitenspel staan, maar uiteindelijk hoort het allemaal bij een voetbalspelletje.

Wat uitstekend is uitgewerkt is de scheidsrechter. Je zult natuurlijk niet altijd een geheel objectieve kerel op het veld hebben lopen, maar grotendeels fluit de scheidsrechter goed. Zo kun je als aanvaller een vrije trap tegen krijgen als je een verdediger, die je net heeft ingehaald, op de hakken loopt waardoor hij struikelt. Ook als je er te hard in gaat bij duels, en dat hoeft niet eens met een sliding te zijn, zul je al snel een fluitje horen. Waar ik echt met open mond van bewondering naar zat te kijken was het volgende: een tegenstander was doorgebroken met de voordeelregel en ik haalde hem op een niet correcte wijze neer. Ik speelde de bal naar voren en na wat gekloot ging de bal uit. De scheidsrechter zag het allemaal aan, maar gaf me alsnog een gele kaart voor de overtreding. Soms komt de beste man dus terug op foute beslissingen!

Het is overigens heerlijk om bij dode speelsituaties met een speler de weg van de tegenstander te blokkeren of om deze vast te houden. Het begint werkelijk net op echt voetbal te lijken met dit soort kleine toevoegingen.

Wat iets minder is uitgewerkt zijn de vrije trappen. De hoogte en kracht van de bal bepalen is lastig, je moet namelijk zelf uitvogelen in welke situaties en op welke afstanden dit het beste werkt. Je kunt dit oefenen in de trainingen, maar een vrije trap in de kruising zul je niet snel zien. Misschien is dit wel expres gedaan omdat het anders te makkelijk wordt om te scoren uit dit soort situaties.

Graphics en Geluid
Pro Evolution Soccer 5 ziet er grafisch prima uit. Met name de animaties komen heel natuurlijk over. De bal kleeft niet aan de voeten, maar rolt losjes over het veld en aan de benen. Neergehaalde tegenstanders vallen harder en pijnlijker neer aan de hand van waar en hoe hard je ze raakt.

De muziek in het spel is een beetje funky te noemen. Het is wel fijne achtergrondmuziek voor in het menu. Ook het geluid is in orde, op het commentaar na. De commentator klinkt een beetje verwijfd, maar zijn commentaar in het spel is vaak wel op zijn plaats. Je zult dus niet snel onjuiste dingen horen.