Soundblaster X-Fi Fatal1ty FPS

Martijn (Tain)
Enige tijd geleden konden jullie ons verslag lezen van de presentatie van het nieuwe paradepaardje van Creative: De Soundblaster X-Fi. Deze nieuwe lijn geluidskaarten van Creative richt zich vooral op de mensen die alles uit hun pc willen halen op het gebied van geluid. Het geteste model is de Creative X-FI Fatal1ty FPS 7.1 en zoals de naam al zegt is deze geluidskaart ontworpen voor gebruik met een 7.1 boxenset, maar uiteraard kan de kaart ook prima overweg met een stereo speakerset.

In de doos
Bij het uitpakken van de vrij grote doos voor een geluidskaart komen we de volgende dingen tegen:
De geluidskaart zelf voor in een PCI slot
De zogenaamde I/O drive
Korte installatie handleiding op poster formaat
Afstandsbediening met batterijen
2x mini MIDI naar standaard MIDI adapters
3.50 mm naar 6.35 mm adapter
Schroeven
CD-Rom met drivers, software, handleiding en een speciale EAX patch voor Doom 3

De installatie
De installatie van de X-Fi is door de bijgeleverde handleiding voor iedereen een koud kunstje. Door middel van een drie stappenplan word je door het inbouwen van de geluidskaart geloodst. Bij elke stap worden er door een aantal plaatjes uitgelegd wat je moet doen, waardoor het voor iedereen mogelijk is om deze kaart in te bouwen. Houd er wel rekening mee dat de pc waar deze kaart wordt ingebouwd een vrij PCI slot moet hebben en een vrije 5.25” slot (standaard slot voor een cd-rom speler) aan de voorkant van de pc voor de I/O drive.

Nadat de geluidskaart en de I/O drive zijn ingebouwd en de interne bekabeling is aangesloten is het tijd om de pc aan te zetten. Na het opstarten zal Windows XP automatisch de nieuwe hardware herkennen en is het tijd om de software te installeren.

De software
Bij het installeren van de software wordt er al meteen een belangrijke vraag gesteld: wil je de geluidskaart in Entertainment-modus, Game-modus of Audiocreatie-modus gebruiken. De Entertainment-modus is speciaal bedoeld voor het afspelen van muziek en films, de Game-modus om het beste geluid uit je spellen te krijgen en de Audiocreatie-modus om muziek te bewerken. Deze instelling kan ook na de installatie worden aangepast in het configuratiescherm. Enig nadeel is dat de geluidskaart niet in gebruik mag zijn wanneer dit veranderd wordt en het goed hoorbaar is wanneer er een spel wordt gespeeld in de Entertainment-modus.

Een klein puntje van irritatie om deze modus aan te passen via het configuratiescherm is dat elke keer als er via het Start-menu naar het configuratiescherm wordt gegaan er een melding verschijnt om je geluidsinstellingen optimaal in te stellen. Ook wanneer deze instellingen al goed staan zal deze melding toch elke keer verschijnen, waardoor het menu van het configuratiescherm weer verdwijnt.

De overige software bevat een mediaspeler voor de meeste audioformaten en er wordt een programma meegeleverd om muziek naar een ander formaat om te zetten. De mediaspeler werkt bijna hetzelfde als elke andere mediaspeler alleen kan je vanuit het programma meteen de instellingen van de X-Fi naar wens aanpassen. In deze instellingen kan bijvoorbeeld EAX (omgeving nabootsing) worden ingeschakeld om het geluid te laten klinken alsof het in een kerkzaal of in een stenenzaal wordt afgespeeld.