Top Spin

Maarten (kepler)
Top Spin is al een aantal jaar te spelen op de Xbox, maar nu is het spel ook uitgekomen op de PlayStation 2. Het is een directe poort en het enige wat eigenlijk nieuw is zijn een aantal toegevoegde spelers zoals Federer, terwijl Sampras is weggehaald. De menu-structuur en de verdere opties zijn gewoon precies hetzelfde gebleven.

Wanneer je voor het eerst Top Spin gaat spelen is het een goed idee om eerst even langs de Tennis School te gaan. Hier wordt uitgelegd met welke knoppen je welke slag kunt maken in het spel. Helaas kun je het zelf niet uitproberen, dus blijft het een beetje bij lezen hoe het moet. Heb je onthouden hoe het moet dan kun je gelijk een simpele wedstrijd gaan spelen of aan je carrière beginnen. Wanneer je een wedstrijd gaat spelen dan kun je kiezen uit een aantal verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen of het een mannen- of een vrouwenwedstrijd wordt, of het een dubbel of singel wordt, hoeveel games er per set worden gespeeld en ook het aantal sets kun je natuurlijk bepalen. Daarnaast is het mogelijk om een moeilijkheidsgraad te kiezen en easy blijkt al snel erg makkelijk. Zelfs bij je eerste wedstrijd zul je kunnen winnen van de tegenstander. Heb je alle keuzes kunnen maken dan zul je nog één ding moeten kiezen: met wie ga je de wedstrijd spelen (en ook tegen wie). Mocht je uitgekeken zijn op de losse wedstrijden dan is er ook de mogelijkheid om je eigen toernooi te beginnen.

Het doel van dit spel is natuurlijk om de nummer één van de wereld te worden en alle Grand Slams (de vier grote wedstrijden van het tennis) te winnen. Dit kun je bereiken door een carrière te starten en net als in veel sportgames kun je in dit spel je eigen speler in elkaar zetten. Je hebt veel opties om je gezicht te vormen naar je eigen wensen zodat hij toch een klein beetje op jezelf lijkt. Het is zelfs mogelijk om met behulp van de EyeToy je eigen gezicht erin te zetten. Het is ook belangrijk dat je speler een beetje goed kan tennissen en dit hangt ook af van het postuur wat je je speler meegeeft. De wat meer gezette speler zal minder snel kunnen rennen, maar wel harder kunnen slaan. Vervolgens kun je beslissen of je speler links- of rechtshandig is, of hij een dubbelhandige backhand slaat, enzovoort. De mogelijkheden die je in kunt stellen zijn erg uitgebreid en bijna alle mogelijkheden hebben effect op de kwaliteiten van je speler. Behalve natuurlijk de soort baard die je hem meegeeft of welke kleur broek hij aanheeft.

Als beginnende speler kun je natuurlijk niet gelijk Grand Slams gaan spelen maar zul je eerst rustig moeten opbouwen. Je moet eerst beginnen met een aantal trainingen waar je verschillende slagtechnieken onder de knie kunt krijgen. Voor al deze trainingen krijg je ook nog punten waarmee je je speler als het ware kunt opwaarderen. Je begint op het Europese continent met een aantal Europese toernooien, maar het is ook mogelijk om te vliegen naar de andere continenten met allemaal hun eigen toernooien en sponsoren. Op elk continent kun je verschillende trainingen vinden en het is zeker aan te raden om deze te volgen want je merkt dat je speler dan hard vooruit gaat. Heb je ze allemaal gedaan dan ben je klaar om een toernooi te gaan spelen waarmee je een hoop geld kunt verdienen en ook kunt stijgen in de ranking. Als je eenmaal een aantal Minor Pro-toernooien hebt gewonnen dan kun je grotere toernooien gaan spelen.
Naast al die toernooien is het mogelijk om sponsoren te zoeken en daarmee nog meer geld te verdienen. Dit geld krijg je natuurlijk niet zomaar: hiervoor zul je allerlei challenges moeten volbrengen. Deze bestaan meestal uit wedstrijden, maar je zult ook een reclame moeten opnemen. Met al het geld wat je verdient kun je vervolgens weer allerlei kleding, schoenen en rackets kopen. Als je een sponsor hebt gevonden dan krijg je van hun natuurlijk ook allerlei kleding.