NBA Live 06

Maarten (kepler)

NBA 06 is weer een nieuw deel in de NBA reeks van EA. Dit spel bevat alle officiële spelers, teams en speelvelden van de NBA-serie in Amerika. Naast alle huidige teams kun je in het spel ook spelen met de All-stars teams uit de afgelopen jaren. Elke speler in het spel heeft zijn eigen talenten en deze zul je ook moeten gebruiken tijdens de wedstrijden. Zo heb je spelers waarbij spelverdelen hun sterke punt is, dan is het natuurlijk niet slim om hem te laten dunken. Wat nieuw is, is dat sommige spelers een Superstar zijn. Met behulp van de rechter analoge stick kun je jouw speler een freestyle-move laten uitvoeren. Wat dit precies is hangt van de soort Superstar af: wanneer je een speler hebt die goed is in afstandsschoten dan heb je verschillende moves om de bal beter in het netje te krijgen. Maar ook Superstars die beter zijn in dunken hebben erg mooie freestyle-moves om langs hun tegenstanders te komen en keihard te dunken.

Iets anders wat nieuw is in dit deel is het bepalen van je aanvals-tactiek. Met behulp van de pijltjes-toetsen kun je vier verschillende aanvalstactieken bepalen waardoor je iets meer controle hebt over de aanval. De aanval zelf begint meestal vanaf je eigen helft waarbij je de bal kunt passen naar een speler die je kunt kiezen met de pijltjestoetsen. Afhankelijk van de tijd is het soms handig om naar de 3-point-shooter te passen omdat je dan gelijk een poging kunt wagen om te scoren. Het passen zelf is ook erg gemakkelijk: je kunt met X en de linker analoge stick een normale pass geven, met L2 (kort indrukken) een pass naar de speler die het dichtst bij de basket staat, met R2 een pass richting de basket die een medespeler gelijk kan dunken en als je L2 ingedrukt houdt kun je zelf kiezen naar welke speler je bal passed. Dit is vooral handig om een gat te vinden in de verdediging, die altijd erg sterk is.

Als je een gat hebt gevonden in de verdediging en je wordt gehinderd tijdens het scoren dan kun je een vrije worp krijgen. Niet elke speler is erg goed in de vrije worp en dat is duidelijk te merken. Een vrije worp kun je scoren door te zorgen dat twee lijntjes - welke horizontaal en verticaal heen en weer lopen - in het midden stil te zetten met de X-knop. Bij sommige spelers gaan die lijntjes erg langzaam en is het makkelijk om te scoren. Maar bij andere spelers gaan de lijntjes wel erg snel en zul je vaak missen. De tegenstander zal hier ook op anticiperen en vooral overtredingen maken op spelers die niet goed zijn in het nemen van vrije worpen.