GameBoy Micro

Roy
Een beetje GBA geschiedenis

Iets meer dan vier jaar geleden kwam Nintendo\'s nieuwe GameBoy op de markt met de naam \'GameBoy Advance\'. Dit apparaat had een scherm in het midden, speelde ALLE GameBoy spellen ooit gemaakt en werd in korte tijd enorm populair. Er was echter één groot minpunt: er was geen verlichting aanwezig waardoor het scherm veel te donker was.


De oude GameBoy Advance

Dit probleem loste Nintendo twee jaar na de release op met de GBA SP (special project). Deze GBA versie had een dichtklap design en had een prachtig frontlit scherm. Met de GBA SP werd de GameBoy Advance naam nóg groter en ze gingen als warme broodjes over de toonbank (zeker met de releases van games als Pokémon).


De GameBoy Advance SP

De GB Micro

Op de afgelopen E3 kondigde Nintendo echter nóg een versie van de GBA aan: de GameBoy Micro. De GB Micro is enorm klein en is vooral gericht op de gadget-geile gamer. Het scherm is nog meer verbeterd (backlit) en de start- en selectknop hebben blauwe LED\'s. De Micro heeft, in tegenstelling tot de SP, gewoon een koptelefoon uitgang en speelt enkel GBA games (dus je ouwe Tetris kan je er niet mee spelen).


De GameBoy Micro, Famicom Editie

Aan de afmetingen van het apparaatje (100 x 50 x 15 mm) kun je eigenlijk niet zien hoe klein hij wel niet is. Daarvoor moet je even de foto\'s bekijken hieronder. Je ziet de GB Micro samen met GBA SP en met de Nintendo DS.


Een vergelijking tussen SP, DS en Micro, rechts de schermen in het donker

Het belangrijkste is echter, hoe speelt de Micro en hoe is de kwaliteit van het materiaal dat gebruikt is? Nou, het is in één woord geweldig. De Micro voelt robuust aan en je zult niet snel het gevoel hebben dat je voorzichtig moet doen omdat er anders iets kapot zal gaan. De knoppen voelen ook fijn aan, ze zijn een stuk zachter dan de DS of SP knoppen.


De A en B knoppen

De L en R knoppen zitten op de gebruikelijke plek, alleen zit het drukpunt nu echt bovenop het apparaatje. Je moet je vingers helemaal om de Micro heen leggen en dat klinkt krampachtig, maar de Micro ligt heerlijk in de hand. Het speelt een stuk fijner dan de DS en net ietsje beter dan de SP.


Voor en achterkant nader bekeken

Qua beeld en geluid zit het helemaal snor. Het backlit scherm is het scherpste scherm ooit in een Nintendo handheld en is zo mogelijk nog scherper dan het scherm van de PSP. Qua geluid is het ook weer een stapje beter dan de SP.

Conclusie

Al met al is de GB Micro een fantastisch ding. Hij is wat aan de dure kant met zijn 100 euro adviesprijs, maar op zich is hij dat geld dubbel en dwars waard. Heb je echter al een GBA SP of een Nintendo DS, dan kan ik me voorstellen dat je geen Micro meer wilt. Wil je echter een klein, mooi apparaatje dat GBA games kan spelen, dan is de Micro fantastisch. Ik vind het een dikke 9,5 waard.

Het enige minpunt naast de prijs is euh... dat we nog tot 4 november moeten wachten totdat hij in Nederland te koop is.