DVD: The X Factor - Inside Microsoft's Xbox

Jeroen (washandje)
Discovery Channel brengt tegenwoordig ook documentaires uit op DVD in de serie Special Interest, waarvan \"Inside Microsoft\'s Xbox\" er één is. Volgens de beschrijving op de doos wordt \"het antwoord gezocht op de vraag hoe Microsoft in korte tijd kon uitgroeien tot één van de meest opzienbarende en meest succesvolle bedrijven ter wereld.\" Discovery meldt zelfs dat \"nog nooit eerder één bedrijf zo bepalend is geweest voor de toekomst van de natie en de hele wereld.\" Klinkt goed?

De DVD bespreekt de launch van de Xbox en de games die deze launch tot succes moesten maken. Hoewel hier niets mis mee is, is het natuurlijk wel vreemd dat deze DVD pas in 2005 wordt uitgebracht, ruim drie jaar nadat de Xbox voor het eerst het daglicht zag. Er komen in de documentaire veel developers aan het woord die gelukkig niet alleen reclamepraat houden, maar ook echt laten zien hoe moeilijk en zwaar het is om games te ontwikkelen. Je kijkt mee met de ontwikkelaars van Crimson Skies, Oddworld: Munch\'s Oddysee en Halo. Developers laten zien hoe animaties worden gemaakt, hoe motion capturing in zijn werk gaat en hoe al het werk onder gigantische tijdsdruk staat.

Dit klinkt allemaal heel aardig, maar helaas worden de beelden op een erg vreemde manier gebracht. Waar je eerst nog naar development van ruim een jaar voor de lancering van de Xbox kijkt, wordt er opeens over Halo 2 gepraat, en voor je het weet wordt er gezegd dat Crimson Skies het niet gaat halen als launchtitel. Deze vreemde niet-chronologische volgorde zorgt voor veel verwarring, wat het kijkplezier drastisch vermindert. Bovendien is de speelduur van de DVD wel erg kort. Achterop de hoes staat vermeld \"Speelduur: 83 minuten\", maar dit klopt voor geen meter. In totaal duurt de DVD 45 minuten, met nog vijf minuten trailers. Dit is wel erg kort voor een DVD waar je €12,50 voor moet neerleggen. Het DVD-menu is overzichtelijk en er is scèneselectie mogelijk. De DVD is in zes stukken geknipt van elk ongeveer acht minuten, wat helaas toch wel een beetje lang is. Special features zijn er niet echt, behalve een paar korte trailers van andere Discovery-documentaires. De DVD is Engels gesproken, met optionele Nederlandse ondertiteling. De beeldkwaliteit is niet bijzonder, maar wel gewoon goed.

Conclusie

Hoewel op de hoes wordt gepraat over hoe belangrijk Microsoft wel niet is en hoe het de wereld zal veranderen, komt dit in de DVD eigenlijk helemaal niet naar voren. Helaas is de documentaire rommelig opgezet, wat voor de nodige verwarring zorgt. Ook is de DVD erg kort voor de prijs die je ervoor moet neerleggen. The X Factor - Inside Microsoft\'s Xbox biedt een leuk kijkje bij de developer \'thuis\' voor degene die daarin geïnteresseerd is. Voor een echte MS-fanboy is dit leuk voor in de verzameling, maar de gemiddelde gamer zal hier geen boodschap aan hebben. Koop voor dat geld nog maar eens een leuke budgetgame. Als eindcijfer geef ik een 6.5.