Another Code: Two Memories

Astrid (lizardtattoo)
In Another Code draait alles om herinneringen. De ondertitel van het spel verwijst hier ook naar: Two Memories. Ashley Mizuki Robins is een jong meisje. Toen ze drie was zijn haar beide ouders, de wetenschappers Richard en Sayoko, overleden. Haar tante Jessica heeft haar opgevoed. Soms heeft Ashley nog nachtmerries over haar derde verjaardag, omdat haar moeder toen voor haar ogen doodgeschoten werd, maar echt herinneren doet ze het zich niet. Voor haar veertiende verjaardag krijgt ze een pakketje met een apparaatje en een brief. De brief blijkt van haar vader te zijn, die dus helemaal niet dood is! Hij vraagt haar met het apparaatje naar Blood Edward Island te komen, daar zal hij haar alles uitleggen. Richard en Sayoko werkten elf jaar geleden, voor de tragische gebeurtenissen, aan een wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het geheugen.

Als het spel begint bevindt Ashley zich samen met tante Jessica op een schip dat naar Blood Edward Island vaart. Ashley is een beetje boos op Jessica omdat zij wist dat Ashleys vader niet dood was en zij Ashley dus al elf jaar heeft voorgelogen. Als ze op het eiland aankomen staat er niemand op de kade. Jessica gaat op onderzoek uit terwijl Ashley nog even met de kapitein praat om de tijd te doden. Als het wel erg lang duurt tot Jessica terugkeert, besluit Ashley in haar eentje op zoek te gaan naar haar tante en haar vader... misschien zijn ze in het grote landhuis op het eiland?

Tijdens het spel komt ze uiteraard allerlei obstakels tegen die ze moet overwinnen. Daarbij komt het apparaatje dat haar vader haar toegestuurd had handig van pas. Het ding lijkt qua uiterlijk erg op de Nintendo DS, al zit er ook een fotocamera in. Door speciale DAS-cards in de DAS te stoppen krijgt Ashley enkele boodschappen van haar vader Richard te lezen. Ze kan er ook foto\'s mee vergelijken of over elkaar heen projecteren. Ashley maakt ook kennis met de geest D. D is bijna zestig jaar geleden overleden en weet niets meer over zijn leven en hoe en waarom hij dood is gegaan. Tijdens Ashleys speurtocht naar haar vader krijgen zowel Ashley als D steeds meer herinneringen terug.

Omdat Ashley bang is dat ze zal vergeten wat ze allemaal meemaakt, herhaalt ze regelmatig wat er gebeurd is. Dit vindt plaats in de vorm van enkele meerkeuzevragen aan het eind van ieder hoofdstuk (bijvoorbeeld: wat vond ik ook al weer in de la van de kast in de keuken?).