Area 51

Steven (Steeven)
Foutje
Welkom op de ultrageheime militaire basis van de Verenigde Staten: Area 51. Deze basis is gebouwd na het voorval in Roswell, New Mexico. Roswell, waar in 1947 een zogenaamde UFO zou zijn neergestort. Het verhaal in het spel neemt aan dat het echt is gebeurd. Je staat op het punt de basis binnen te gaan en het geheim ervan te onthullen. Er is namelijk iets fout gegaan en niet zo’n klein beetje ook.

Eén of andere ezel heeft een virus laten uitlekken dat zich razendsnel door de basis verspreidt. Niemand is veilig: soldaten, professoren, wetenschappers, conciërges, ze moeten er allemaal aan geloven. Door het virus muteren de mensen en ze worden daar nogal agressief van. Natuurlijk hebben de opzichters geprobeerd de situatie onder controle te houden door speciale eenheden de basis te laten schoonvegen. Team Delta van HAZMAT, een elite van de elite brigade, mag als eerste naar binnen. Helaas voor hen bleek de klus te moeilijk, dus een ander team van HAZMAT wordt erbij gehaald. Je speelt als Ethan Cole, met de voice-over van David ‘Mister X-File’ Duchovny. Jouw team bestaat uit een vriendenclub die al tientallen missies succesvol heeft afgerond. Hoewel, ‘jouw team’, Ethan is niet de leider van het groepje.

Black Mesa Comp... Eh, Area 51
Eenmaal in de basis lijkt alles onder controle. Er lopen tig andere figuren rond die hun eigen ding doen. Het deed me, naast de verhaallijn, erg denken aan Half-Life. Je ziet soldaten op poppen slaan, wetenschappers met schakelaars werken en meer van die details. Na een introductie en een schiettraining kan het echte werk eindelijk beginnen. Je missie? Uitzoeken wat er is gebeurd.

Ethan en zijn team krijgen vooral te maken met gemuteerd gespuis en later zelfs met aliens. De gemuteerde mensen komen vaak in hordes op je af en het is dan vooral hersenloos knallen geblazen. De tegenstanders en je teamleden zijn echter niet dom. In het begin heb je dan te maken met de gemuteerde hordes, maar later, als de Illuminati (conspiracy theories all over again) zich met de zaak gaan bemoeien wordt het al moeilijker. De soldaten van deze alien-groepering kunnen namelijk gemikt knallen, gericht granaten gooien en dekking zoeken.

De levels zijn niet heel erg gevarieerd, maar wel vermakelijk. Het spel speelt zich allemaal in een geheim complex af, dus de omgeving heeft een high-tech uiterlijk. Wapens kun je vinden op dode tegenstanders en geheime plekken, terwijl levenspunten gewoon voor het oprapen liggen. Door de levels heen krijg je telkens een missie in beeld, zoals het herstellen van de stroom tot het beschermen van een teamlid. Sommige missies gaan gepaard met tijd om extra druk op de speler te zetten, maar omdat de game niet supermoeilijk is moet dit geen zweetdruppel opleveren. Area 51 heeft ook een auto-save functie. Dit is erg handig, want hoewel de game niet moeilijk is voor de doorgewinterde gamer, kun je als je sterft weer vlak bij het punt waar je doodging beginnen.

Door het hele spel heen krijg je de beschikking over zes wapens. Nee, dat zijn er inderdaad niet veel. Een pistool, een shotgun, een machinegeweer, een snipergun en twee soorten granaten. Sommige wapens kun je dan dual wielden (een wapen in elke hand), maar toch blijft het mager. Om het gemis wat op te vullen heeft Midway iets bedacht, wat tevens in de verhaallijn past. De speler raakt namelijk geïnfecteerd met het virus en kan op elk gewenst moment van vorm veranderen. In deze vorm kun je gigantisch hard meppen en je tegenstanders letterlijk door de kamer slaan. Ook kun je parasieten afvuren die levenspunten afsnoepen bij de tegenstander en ze direct laat sterven. Deze vorm kun je maar tijdelijk aannemen, want snel genoeg verander je weer in de normale Ethan, die een medicijn zoekt om een definitieve mutatie tegen te gaan.

Een leuke extra in de game is de scanner. Dit werkt net als in Metroid Prime. Je tovert de scanner tevoorschijn en zoekt de kamer af naar scanbare objecten, zoals geheime documenten en dode lichamen. Deze documenten kun je later doorlezen en als je er genoeg vindt speel je zelfs video’s vrij met allerlei feiten en fictie rondom Area 51. Gelukkig is het niet van levensbelang om deze documenten te vinden of om überhaupt te scannen, dus je kunt zelf bepalen of je er zin in hebt.

Het enige dat ik vervelend vond aan het spel waren de controls en dan doel ik vooral op het richten op vijanden. Met de rechter analoge-stick richt je op tegenstanders, maar deze knop is zo gevoelig dat je te traag mikt of juist te snel. Het komt dan vaak neer op close-combat, sproeien en rennen voor je leven. Later in het spel als je de beschikking krijgt over een snipergun, of als je online gaat spelen, is het irriterend dat je beseft dat je gewoon niet kan mikken. Daar kan Midway verder niet veel aan veranderen, maar als je een muis gewend bent dan baal je er gewoon van.

Grafische Schoonheid
Het spel ziet er voor een PlayStation 2-game wonderbaarlijk mooi uit. Ook de cut-scenes zijn wonderschoon en een genot om naar te kijken. Hoewel het hele spel zich in een gesloten complex met kleine en middelgrote ruimtes afspeelt, weet Midway echt alles uit het apparaat te trekken. De soldaten, de lichteffecten, de textures van de kamers, de animaties van soldaten en vijanden; echt petje af voor dit werk. Bovendien zijn de frame-drops op één hand te tellen.

Ook het geluid en de muziek mogen er wezen. De hoofdrolspeler heeft, zoals eerder gezegd, een voice-over van David Duchovny en een ander wezen een stem van Marilyn Manson. Jammer genoeg komt David een beetje erg zouteloos over, net of hij er geen zin in had. Dit in tegenstelling tot Marilyn die helemaal in zijn rol zit. Het geluid van de brullende wapens en schreeuwende teamleden zorgen ook voor veel chaos, wat ook de bedoeling is waarschijnlijk. De muziek valt je niet direct op door de snelle actie, maar op rustige momenten draagt het zeker bij aan de sfeer die ronduit goed is te noemen.

Online Multiplayer
Area 51 is ook online te spelen. Maar liefst 16 spelers kunnen tegelijk elkaar te lijf gaan in maps die vaak bekend voorkomen uit de singleplayer van de game. Toch is het al bijzonder dat de PlayStation 2 dit grafische geweld zonder problemen met 16 spelers speelbaar kan maken. Blijkbaar weet Midway als geen ander om te gaan met dev kits voor deze console. In de online multiplayer kun je drie soorten modes spelen, namelijk Capture the Flag, Deathmatch en Infection. In Capture the Flag moeten Team A en Team B hun vlag verdedigen en tegelijkertijd de vlag van de tegenstander stelen. In Deathmatch is het lekker simpel knallen op elkaar en in Infection kun je kiezen om als mutant of als mens te spelen en andere mensen dood te maken. Naast de online multiplayer is het tevens ook mogelijk om via een split-screen tegen elkaar te knallen.