Cross Racing Championship 2005

Jeroen (washandje)
Games als GT4 en Forza zie je tegenwoordig overal; het ultieme realisme is hierbij het streven. Cross Racing Championship gaat ook voor realisme, maar dan op een heel ander vlak: dit keer gaan we van de verharde weg af.

Cross Racing Championship bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, niet alleen uit races over asfalt of beton. In de game zul je vaak (meestal zelfs) geconfronteerd worden met allerlei soorten terreinen variërend van droog zand tot natte modder. Je merkt per terrein duidelijk het verschil in je auto en je zal je rijgedrag hier ook op aan moeten passen. De auto\'s sturen over het algemeen goed. Racen met een toetsenbord is nog altijd een nadeel, aangezien de auto\'s met een klein tikje op een toets al snel te veel zullen reageren, maar na een tijdje wen je hier aan en sturen de auto\'s allemaal goed. Elke wagen stuurt anders, en je zal per parcours een goede auto moeten uitkiezen (voor zover je mag kiezen) om een echte toptijd neer te zetten. Dit maakt de game realistisch, maar niet op een vervelende manier. Waar de gemiddelde gamer een game als GT4 al gauw af zal schrijven omdat het te ingewikkeld en vaak saai is, blijft dit spel je boeien. Niet alleen zijn off-road games van zichzelf veel actievoller, maar de AI van je tegenstanders is ook zo ingesteld dat ze er alles aan zullen doen om langs je te komen, ook al heeft dit wat blikschade tot gevolg.

De career mode stelt niet veel voor, maar is toch leuk om te spelen. Door te racen unlock je nieuwe races, auto\'s en onderdelen. Al snel kun je kiezen welke richting je op wilt in de game. Je kan de echte off-road-racing kant kiezen, of mee gaan doen aan de races op asfalt. Je kan deze twee opties vanzelfsprekend ook combineren en alles doen. Het systeem van unlocken zit slim in elkaar: meestal is een derde plaats al genoeg om de volgende race te unlocken, maar om bijvoorbeeld een nieuwe auto te unlocken zul je eerste moeten worden. Je hoeft dus niet alle races te winnen om verder te komen, maar uiteindelijk zul je vast komen te zitten omdat je de benodigde auto nog niet hebt of omdat je bestaande auto niet snel genoeg is om de volgende race te winnen. Per race kun je zelf instellen op welk niveau je hem wilt spelen, van zeer makkelijk tot bijna onmogelijk. Bij de moeilijkere levels stijgt niet alleen het niveau van de AI, maar kun je ook uit minder camerastandpunten kiezen. Je kan dan bijvoorbeeld alleen nog de race zien van achter het dashboard. Bovendien loop je veel sneller schade op. Het niveau heeft verder geen invloed op de unlockables.

Wat jammer is, is dat de AI je altijd bij weet te houden. Ook al is je auto veel sneller, ze zullen nooit ver achterblijven. De keerzijde hiervan is natuurlijk wel dat jij de computer ook bijna altijd bij zal kunnen houden. Toch doet dit wat af aan het realisme dat de game probeert te bereiken.