Armies of Exigo

Michel (TripleM)
Origineel

Denk aan een RTS. Denk aan drie rassen, een fantasiewereld en mooie graphics. De vergelijkingen laten zich raden, toch heb ik het hier over Armies of Exigo. Niet een bijster origineel concept dus, zou je zeggen, hoewel Armies of Exigo toch een uniek punt bevat: voor het eerst speel je namelijk zowel bovengronds als ondergronds. De vraag is natuurlijk of de basis-elementen van de game in orde zijn en of het ondergrondse genoeg leuks biedt om deze titel aan te schaffen.

Di bodem

Na een schitterend intro-filmpje verwacht je dat niveau ook in de rest van het spel. Om je nu niet langer in spanning te houden: je wordt niet teleurgesteld. Het menu alleen al is schitterend, met prachtige mystieke muziek op de achtergrond. De afbeeldingen tijdens het laden van missies zien er prachtig uit en als je vervolgens je eerste stapjes in de wereld van Armies of Exigo zet, zul je beamen dat er weinig te klagen valt over het uiterlijk van de game. Een krachtige 3D engine zorgt er namelijk voor dat huizen, units en bomen met meer dan voldoende detail worden weergegeven, hier en daar fladdert zelfs een vlindertje en dwarrelt een blaadje naar beneden. Je zou soms bijna vergeten dat een horde beesten onderweg is om je boeren en soldaten een kopje kleiner te maken.

Een detail waarin Exigo teleurstelt is dat het nauwelijks mogelijk is om in te zoomen, uit te zoomen en te draaien met de camera. Nauwelijks omdat het wel kan, maar niet uitgebreid en ook niet makkelijk. Echt draaien met de camera kan bijvoorbeeld niet, je kunt de camera wel een beetje draaien, maar zodra je de betreffende toets loslaat, zwenkt de camera weer terug. Zoomen kan niet veel, en gebeurt bovendien steeds in kleine stapjes met iedere druk op de toets. Uiteindelijk zul je daarom nauwelijks gebruik maken van de zoom- en draaifuncties. Jammer, want RTS-fans zullen beamen dat een ander perspectief soms werkt als een glaasje Spa Blauw. Ehm, verfrissend dus.

Een goede RTS laat zich even goed bedienen. Ook op dit punt scoort Armies of Exigo redelijk hoog. Intuïtief selecteer je je units en geef je ze opdrachten. Ook is het mogelijk om ze meerdere opdrachten te geven, die ze dan achter elkaar uitvoeren. Natuurlijk is het mogelijk om makkelijk meerdere units van dezelfde soort te selecteren en om units in een groep te plaatsen, die je snel weer op kunt roepen door middel van de cijfertoetsen. Niet bepaald uniek of revolutionair, maar gewoon prettig in gebruik. Wat wel extra handig is aan Armies of Exigo, is het gebruik van zogenaamde Super Groups, waarvan je er vier kunt gebruiken. Een Super Group maak je door een aantal van de maximaal tien samen te stellen groepen te combineren. Een erg handige feature, die vooral uit tactisch oogpunt tijdsvoordelen biedt en tijd heb je nooit te veel!

Waarom niet gewoon meteen doorgaan met de complimenten: ook het geluid is uitstekend. De eerder genoemde mystieke muziek is van schitterende kwaliteit en de geluidseffecten zijn over het algemeen prima. Okee, het flinterdunne verhaal leent zich niet voor de meest briljante voice-acting, maar het blijft een game en geen film.