Pro Evolution Soccer 4

Efraim (E_Motion)
Iets wat meteen opvalt bij deze game voor het ooit gespeeld te hebben is de box art. Thierry Henry, Pierluigi Collina en Francesco Totti? Blijkbaar is het Konami deze keer wel gelukt om de licentie voor echte clubs en voetballersnamen te bemachtigen. Het ziet er naar uit dat een van de grotere minpunten van de vorige delen uit de Pro Evolution Soccer serie, het gebrek aan licenties, in dit nieuwste deel weggewerkt is. Dit is, voor een deel tenminste, waar. Konami heeft voor dit vierde deel de licenties weten te bemachtigen van onder andere de Italiaanse Serie A, de Spaanse Primera Division, een gedeelte van de landenteams en onze eigen Holland Casino Eredivisie. Andere licenties hebben ze weer niet kunnen bemachtigen, zoals de clubnamen van de Engelse competitie.

Het spel zelf heeft dezelfde bekende opties als de vorige delen uit de serie; spelmodi als Training, Match, League en Cup zitten er nog steeds in. De Master League is ook weer terug, maar is deze keer sterk uitgebreid. Naast het aan- en verkopen van spelers voor je eigen originele team en het ontwerpen van je shirt is het nu bijvoorbeeld ook mogelijk om een vlag en embleem voor je club te ontwerpen in de ingebouwde graphics editor.
Extra opties unlock je met het PES-puntensysteem; voor elke overwinning in één van de uitgebreidere spelmodi krijg je punten, die je dan in de PES-shop kunt uitgeven aan extra teams, spelers, stadions enzovoorts.


De besturing van het spel zelf is ook hetzelfde gebleven. Mensen die de eerdere delen uit de serie hebben gespeeld, zullen het spel zo op kunnen pikken, maar het is voor iemand die gewend is om de FIFA-serie te spelen wel even aanpassen. Zij zullen dan ook de eerste tien minuten geen bal kunnen raken. Dit went gelukkig erg snel, en de besturing wordt binnen no time je tweede natuur. Natuurlijk heb je in dit spel ook de mogelijkheid om trucjes uit te voeren om je tegenstander te misleiden of te imponeren. Het systeem hiervoor is heel snel aangeleerd; het grote verschil met de FIFA-serie is dat daar de trucjes wat uitgebreider en sneller gaan en ze in dit spel net iets ‘functioneler’ zijn. Nog geen groot verschil, maar wel iets dat opvalt. De bal kleeft goed aan je voet en reageert erg natuurlijk - precies zoals je verwacht dat een echte voetbal reageert. Er zit ook verschil tussen de ballen; zo is de standaardbal net iets zwaarder dan sommige van de unlockbare ballen, en dat merk je ook aan hoe de bal zich gedraagt op het veld.