Pokémon Fire Red

Efraim (E_Motion)
Fire Red? Leaf Green? We hebben toch al ladingen Pokémon games gehad? Wat heeft dit spel voor nieuws ten opzichte van die anderen?

Om eerlijk te zijn, niet veel. Sterker nog, Fire Red is een remake en update van het originele Pokémon Red op de Gameboy; de game waarmee het allemaal begon. Voor Leaf Green geldt hetzelfde, alleen is dat een remake van het hier nooit uitgekomen Pokémon Green.

Er zijn wel nieuwe mogelijkheden in Fire Red, maar die komen later in deze review aan bod. Laten we eerst bij het begin beginnen.


De graphics zijn zeker een verbetering ten opzichte van het origineel; had Pokémon Red nog typische 8-bit Gameboy graphics, voor Fire Red zijn die opgewaardeerd naar het niveau van Ruby & Sapphire. Dit betekent dat de game er veel kleurrijker, helderder, scherper en over het algemeen gewoon veel beter en minder gedateerd uitziet. De omgevingen zijn bijvoorbeeld veel gedetailleerder. Hoewel het spel nog steeds 2D van bovenaf gezien wordt, is dit verschil nog behoorlijk groot met het origineel. De Pokémon zelf zien er in de gevechten ook weer gedetailleerder uit, vooral door een betere kwaliteit sprites die Nintendo en Game Freak gebruikt hebben. Verder heeft elke aanval nu een eigen animatie, zoals bij Ruby & Sapphire ook al het geval was. Jammer genoeg is het nergens een verbetering ten opzichte van Ruby & Sapphire, iets wat echter ook moeilijk te realiseren is met letterlijk honderden Pokémon en een grote quest op een kleine GBA-cartridge. Voor het geluid geldt hetzelfde; de lo-fi bliepjes en typische Gameboy muziek zijn door de wasstraat gegaan en er uitgekomen met een nieuwe 16-bit glans. De muziek klinkt nu een stuk beter, maar het is ook hier weer niets nieuws.