Call of Duty: United Offensive

Dick (velde046)
Zoals de inleiding doet vermoeden, ben ik enthousiast over Call of Duty en zat ik dus met brandend verlangen te wachten op deze uitbreiding. Laten we nu eens objectief gaan kijken naar wat United Offensive (UO) te bieden heeft.

De verwachting bij vele mensen zal zijn dat het meer Call of Duty zal zijn, dus meer maps, missies en enkele nieuwe wapens. Dit is zeker waar, Gray Matter, die het stokje van Infinity Ward heeft overgenomen, heeft de uitbreiding weten voort te zetten in de lijn en de geest van de vorige ontwikkelaars. Op meesterlijke wijze wel te verstaan.

Ook in dit deel moeten missies worden uitgevoerd, als soldaat in hetzij het Amerikaanse, het Engelse of het Russische leger. Persoonlijk vind ik de ervaring realistischer (als ik dat woord mag gebruiken in dit verband) dan het eerste deel. In diverse missies is de hoeveelheid aanvallende tegenstanders zo groot dat je echt het idee hebt dat je met twee bataljons tegenover elkaar staat. Daarnaast zijn de missies gebaseerd op waargebeurde confrontaties en dat maakt het geheel nog \'realistischer\'. Ik denk dat ik het het beste als volgt kan samenvatten, iedereen die Band of Brothers heeft gevolgd en hiervan onder de indruk was, zal sterk het gevoel krijgen dat hij nu meespeelt.

Zoals gezegd het aantal vijanden dat je tegenkomt is bijna overweldigend en gelukkig voer je het merendeel van de missies in pelotonsverband uit. Het gevoel van authenticiteit wordt hierdoor enorm versterkt. Je voelt je af en toe een stuk anoniem kanonnenvoer dat met een paar andere slachtoffers wordt gestuurd op wederom een hopeloze missie. Maar dit zijn de dingen die het spel juist zo interessant maken. Bovendien zijn in dit deel meerdere missies verwerkt waarbij je in een voertuig zit of dit moet besturen, zo begin je je carrière bij de Engelsen in een bommenwerper op weg naar Rotterdam en moet je proberen met het boordgeschut de Messerschmitts uit de lucht te halen. Af en toe kom je technische problemen tegen die je op moet lossen, zoals het afsluiten van de benzinetoevoer omdat de motor in brand staat. Daarnaast zul je rijden in tanks, jeeps en in een zijspan.

Gray Matter heeft de details toegevoegd die in Call of Duty ontbraken, waardoor het wat mij betreft de beste WW2-sim is tot heden, afgezien van enkele script-fouten in de singleplayer missies, die niet erg hinderlijk zijn. De singleplayer missies zijn niet geschikt voor nieuwelingen cq. beginners, maar aangezien het een uitbreiding is en je het originele spel dient te hebben zal dit geen probleem zijn. Doorgewinterde spelers zullen hun handen vol hebben aan de singleplayer missies, zelfs op de gemakkelijke stand.