DVD: Ira & Abby

Claudia Angenent
Geloof jij in liefde op het eerste gezicht? De prins op het witte paard? Mister right? Abby Wiloughby (Jennifer Westfeldt) wel en dat zal Ira Black (Chris Messina) te weten komen in de romantische komedie Ira & Abby. Amerika is het land waar elke kat zelfs een psycholoog nodig schijnt te hebben omdat zijn baasje te weinig van hem houdt. Het is dan ook niet zo vreemd dat het leven van een psycholoog als rode draad door deze film heen loopt.


Ira Black is een briljante, maar zeer neurotische en onzekere psychologiestudent van Joodse afkomst. Hij ziet alles zo vreselijk negatief in dat zijn eigen psycholoog er geen heil meer in ziet en hem weg stuurt. Volgens hem is er namelijk geen vooruitgang meer te boeken met Ira. Hij besluit het heft in eigen handen te nemen en loopt, omdat hij zich te dik vind, een sportschool in. Daar ontmoet hij Abby. Abby Wiloughby is een extreem vrij persoon en ze gelooft ook absoluut in liefde op het eerste gezicht. En dat is nou precies wat er gebeurt. Abby valt als een blok voor het mooie en vriendelijke gezicht van Ira en de vonk slaat over. Zo heftig zelfs dat het duo na een aantal uren praten met elkaar besluit te trouwen.


Ira, die zelf helemaal niet in het huwelijk gelooft, laat zich meeslepen met de spontane Abby en komt op zijn roze wolk veilig boven de rest van de wereld te zitten. Hij zal er echter nog een keer vanaf moeten komen. Hij heeft namelijk nog een vriendin, waar hij niet gelukkig mee is, en hij moet eerst met haar breken. Als dat gebeurd is gaat alles in een stroomversnelling en voor je met je ogen kan knipperen is het duo getrouwd in de achtertuin bij Abby thuis. Maar zullen ze gelukkig getrouwd blijven? En kan Ira ophouden met voor zichzelf psycholoog spelen? Want na de officiële plechtigheid komen beide pas achter de werkelijke aard van de beestjes.


Misschien lijkt in eerste instantie het verhaal niet echt heel erg vernieuwend en dus ook zeker niet de moeite waard om te gaan kijken. Want zeg nou zelf, dit hebben we toch wel vaker gezien. De kracht van Ira & Abby zit hem misschien dan ook wel niet in het liefdesgedeelte van deze film, maar meer in de psycholoog-verhaallijn. Ira zijn ouders zijn beide namelijk ook psycholoog en behandelen hun zoon dan ook als klant. Als huwelijkscadeau krijgt het stel zelfs een waardebon voor een flink aantal behandelingen op de bank bij de relatietherapeut.. Als dan alles op het punt staat van instorten heeft zelfs de psycholoog een psycholoog nodig om zijn verhaal kwijt te kunnen. Typisch, vind je niet? Dit levert wel een flink aantal leuke en komische momenten op. De momenten waar deze film het van moet hebben.



Naast de film zelf zijn er geen leuke extra’s te vinden op de dvd. We zullen het als kijker dus moeten doen met alleen de film. Deze is grappig om een keer op zaterdagavond op te zetten en onderuit gehangen op de bank met een zak chips te gaan kijken. Tenminste als je vrouw bent. Juist omdat dit een romantische komedie is zullen veel mannen deze film misschien links laten liggen. Het zal trouwens geen straf zijn als je hem dan toch moet kijken samen met je vriendin of vrouw. Hij is niet super zoetsappig en klef en dus prima weg te kijken zonder dat je braakneigingen zal krijgen. Als je het ons vraagt, scoort deze film dus toch nog drie sterren.


Label: Indies Home Entertainment Releasedatum: augustus 2009
Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: n.v.t.

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.