DVD: Soul Men

Lars (detulp050)
Het is altijd een beetje bijzonder als een hoofdrol in een nieuwe film ingevuld wordt door een -ten tijde van de release- overleden acteur. In Soul Men is een van de twee hoofdrolspelers Bernie Mac. De acteur overleed vorig jaar vrij onverwachts aan de gevolgen van een longontsteking. Mac, met name bekend van zijn rol in Ocean's Thirteen, speelt in de film een artiest die nog één keer 'zijn kunstje' wil laten zien, hoe typerend. Soul Men is sinds kort op dvd verkrijgbaar.



Als de leadzanger van een inmiddels uit elkaar gegaan soultrio uit de jaren zestig overlijdt, ziet een van de overgebleven zangers, Louis (Bernie Mac), kans om zijn leven weer een beetje pit te geven. Hij zoekt oud-collega Floyd (Samuel L. Jackson) op, waar hij al jaren geen contact meer mee heeft, om samen weer op te gaan treden. Floyd heeft daar echter helemaal geen zin in, vanwege een akkefietje uit het verleden. Als blijkt dat het duo 40 duizend dollar kan verdienen door eenmalig op te treden op de begrafenis van hun voormalige collega, geeft de berooide Floyd de hernieuwde samenwerking toch een kans. Het duo schuift hun onenigheid tijdelijk opzij en begint aan een roadtrip naar de laatste rustplaats van hun voormalige collega. Een roadtrip waarbij de mannen pijnlijk herinnerd worden aan hun leeftijd, hun ruzie uit het verleden en kennis maken met de charmante dochter van de vrouw op wie ze beiden een oogje hadden. Kunnen de mannen hun oude trucje nog eenmaal ten gelde maken of moeten ze onder ogen zien dat hun tijd op de bühne echt voltooid verleden tijd is?



Soul Men is de laatste film waarin Bernie Mac een hoofdrol speelde. Het lijkt dan ook meer dan toeval dat de film er eentje is waarin twee mannen op leeftijd hun leven beschouwen en tot op het laatste moment alles uit het leven proberen te halen. Het is alleen wel jammer dat Soul Men geen film is die herinnerd zal worden als een van de hoogtepunten uit zijn carrière. Nee, helaas. Soul Man is een bij vlagen grappige komedie, die het met name moet hebben van grappen over Viagra, fysieke ongemakken en slapstickachtige situaties. Het is dan ook geen wonder dat het Bernie Mac, en niet Samuel L. Jackson, is die de kar trekt. Hij trekt zijn karakter soms net over de lijn van het absurdistische, maar in deze pretentieloze komedie met een licht moralistische inprent is dat geen enkel probleem.



Soul Men is een aardige komedie, waarin flauwe grappen niet geschuwd worden. De release op dvd bevat helaas geen extra's, al bevat de aftiteling wel een mooie hommage aan Bernie Mac.


Label: Filmmaatschappij Releasedatum: 21 maart 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: n.v.t.

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.