Interview: Moke op Lowlands

René (MrManiak)
We hebben het er met FOK! maar druk mee; interviews op Lowlands. In drie dagen hebben we met twee personen zeven interviews afgenomen met grote en ook minder grote namen. Erg? Totaal niet. Zo goed als ieder interview is erg leuk verlopen door de zeer goede en positieve instelling van zowel interviewer als geïnterviewde. Zo ook het interview met de Nederlandse band Moke. Het interview vond plaats met zanger Felix Maginn en gitarist Phil Tilli achter de India-tent, onder een opgezette partytent van 3FM.

Backstage gaan op een festival als Lowlands blijft geweldig. Terwijl je met een travelpas op je borst langs de beveiliging loopt en een gesprek met een manager houdt, kom je op je weg naar het artiestendeel mensen als Eric Corton, Sander Lantinga, Roosbeef en vele anderen tegen. Bij aankomst achter de India wordt me vriendelijk verzocht even plaats te nemen. "We lopen nu al vreselijk uit", weet een manager me te vertellen. In de gebruikelijke chaos zoals je die alleen tijdens festivals tegen kan komen blijkt dat er een band (die ik uit beleefdheid even niet noem) veel te laat is. Er wordt niet blij gereageerd als er een telefoongesprek iets te luidt wordt gevoerd. "Ik wacht nu al een tijd op ze, ze schoppen mijn complete schema in de war!" Voordat ik de ontknoping kan meemaken is Moke klaar om geïnterviewd te worden. De personen van MSN.nl die voor mij waren pakken de cameraspullen in en ik kan plaats nemen.

De afgelopen uren zijn voor Moke zeer hectisch geweest. "We hebben aan de manager gevraagd of we alle persdingen de dag voor ons optreden kunnen doen", legt Felix haarfijn uit. "Interviews, fotoshoots en ook al een 3 On Stage-optreden, allemaal vandaag gedaan." Het is nog even kijken of er nog andere artiesten bezocht gaan worden tijdens Lowlands. Felix heeft wel zin om naar Kasabian te gaan, maar helemaal zeker weet hij het echter nog niet. "Misschien komen ze niet. Vanwege de Mexicaanse griep hè." Gitarist Phil interesseert het allemaal weinig. "Ik hou me er eigenlijk niet mee bezig."


Zanger Felix Maginn en gitarist Phil Tilli



De set van Moke belooft veelbelovend te worden. Binnenkort komt het nieuwe Moke-album eindelijk in de schappen en we worden goed voorbereid. "We gaan morgen een hoop nieuwe liedjes spelen." Phil vult Felix hier op aan. "We hebben maar tien liedjes en om die telkens live te spelen... Mensen hebben ons in die tijd wel gezien. Het is tijd voor een nieuwe fase." En die fase is aangebroken met het nieuwe album The Long & Dangerous. Tijdens de gelijknamige tour worden veel van deze nummers ten gehore gebracht. Startend in Biddinghuizen, gaat Moke onder andere langs Amsterdam, Sneek, Zwolle, Deventer, Tilburg en Den Haag om een clubtour te houden. Hoe de reacties op de nieuwe tracks zijn, is nog wel even spannend. Phil: "We zijn eigenlijk nét klaar met het album. En morgen gaan we de nieuwe nummers voor het eerst live spelen."

Naast dit feit is er ook nog een ander bijzondere eigenschap op te merken. Alle heren gaan spelen in een pak van Karl Lagerfeld. Phil legt uit: "Normaal gesproken dragen we al opvallende kleding. Dit deed al menig stof opwaaien en het kreeg zoveel aandacht, dat het hoofdkantoor van Karl Lagerfeld ons een aanbod deed om boegbeeld van het bedrijf te worden. Het is superleuk want de kleding is gewoon onze stijl. Voor ons is er weinig veranderd; we dragen nu dezelfde kleding als eerst, maar alleen iets chiquer en duurder.`

Van alle optredens die Moke tot nu toe heeft gehouden, blijft er eentje in het geheugen gegrift. "We hebben eens een keer een optreden in Limburg gedaan, op een klein festival. Niets te klagen over de organisatie daar, maar ze hadden een presentator die ontzettend stoned was. "Maar de vreemde presentatie was nog niet het ergste. "Toen we eenmaal terug waren gereden met de truck vol flightcases, deden we het luik open. Een enorme vieze lucht hing er. Nadat we dingen hadden uitgeladen bleek dat de presentator in Limburg in de wagen had gescheten."
Laten we hopen dat Lowlands 2009 niets vreemd voor ze in petto had.