CD: ABN - Batterijzuur

djkoelkast
Batterijzuur, het laatste album van rapgroep ABN. Is dit album zo poŽtisch als de titel of een te rap in elkaar gedraaide cd omdat de fans er om vroegen?ABN is een Vlaamse rapgroep met als voorman tekstschrijver, rapper en tegenwoordig ook kunstenaar Quinte Ridz. Op de albumcover zie je direct wat voor kunst Quinte maakt, deze komt namelijk van zijn hand.
Opgericht in de midden van de jaren '90 is ABN nu toe aan het vijfde album.
Is dit wel waar de fans op hebben zitten wachten? Het vorige album, 'Kanonnenvlees', stamt immers uit 2001 en daarna zijn alleen nog een paar singles uitgebracht en een verzamelalbum.
Om kort en bondig antwoord te geven op die vraag: ja! Dit album is voorzien van sterke teksten en goed geproduceerde muziek. Daarnaast is het enkel een kwestie van smaak, want ABN is wel een groep waarvan je houdt of die je absoluut niet graag hoort.


Quinte Ridz


Acht jaar zit er tussen 'Kanonnenvlees' en 'Batterijzuur'. De poŽtische teksten vliegen je dan ook weer om de oren. Een aantal nummers is in samenwerking met andere rappers, veelal in dialect. Dat maakt ook dit album weer zeer gevariŽerd, want deze samenstellingen komen we al tegen vanaf het eerste album 'Abnormaal' uit 1997.

Het album begint met een korte intro en de tekst: "Weer een versnelling hoger, sneller trappen, bijbenen, blikken die snijden, traantjes die bijten, happen naar lucht, happen naar jou. Mijn hart pompt batterijzuur". Hiermee is de toon gezet, dit zijn teksten om over na te denken. Dan volgt de titeltrack waarin ook deze tekst weer voorkomt. Qua beats is dit nummer vrij simpel, maar het doet zijn werk. Naast Quinte is nog een rapper te horen, maar deze wordt niet genoemd op de cd.
Verder kabbelend naar het volgende nummer, Vergeef mij de liefde een ballad-achtige track met medewerking van Tom Kestens van Lalalover. Een track die erg lekker loopt met weer een typische ABN tekst. De toevoeging van Kestens is erg welkom en maakt het nummer helemaal af.

Even een sprongetje makend naar Je was zo mooi, een nummer waarin Stijn Meuris meezingt van de band Monza, wat normaal gezien een rockgroep is. Van rock is niets terug te horen, want ook dit is een hiphop-ballad. Vooral het geniale refrein "Je was zo mooi toen ik gedronken had" is voor veel mensen erg herkenbaar. Een ballad met humor en een erg lekker stukje piano.

De nummers Hollywood en Ge weet toch? zijn een beetje flauw. Leuk om eens te horen, maar geen blijvertjes.
Welke je absoluut moet gaan beluisteren zijn Lieke overleven en Bende van Cartouche. De laatste is in samenwerking met Buyse MC met een enorm dialect, wat dit nummer juist weer extra leuk maakt.
Slikkeuh en Praat tegen de hand zijn voorzien van wat grovere teksten, maar ook dit kom je op elk ABN album wel tegen. Deze twee tracks zijn ook geen hoogtepunten, maar goed te doen.
Als laatste paar tracks vind je het mooie Mooiste van de klas en het vlotte Drankautomaat.

Geen bonustrack? Zeker wel, zoals bij de vorige albums staat er natuurlijk weer een bonustrack op, deze wordt zelfs genoemd op de hoes. Het is een remix van Barbiesnollen van het eerste album en luistert naar de naam Barbietrut 3000. Deze track mag wederom rekenen op de vocals van Mc Vaginaal maar is deels gecensureerd deze keer en voorzien van nieuwe teksten. Een erg leuke remix die de moeite van het luisteren waard is, zeker als je het origineel kent.
Dan is het stil. 12 minuten lang en dan... Een niet genoemde extra bonustrack! Zo was er ook al een spooktrack op het tweede album 'Seriewoordenaar' te vinden. Deze keer geen liedje over Jezus maar een 'vernederlandsing' van 'Eye of the tiger'. Dit is niet te omschrijven, dit moet je gewoon zelf beluisteren, het nummer is in elk geval 'vet geil'.

Om een conclusie te trekken: sommige tracks zijn wat aan de flauwe kant, dus de volle mep 5 sterren zijn niet op zijn plaats, maar er staan wel degelijk pareltjes van poŽzie, gedichten in rapvorm met briljante teksten en een goede flow op deze cd. Als je de vorige albums kon waarderen, moet je deze absoluut gaan halen. Als je doorgaans naar Eminem luistert dan zou ik eerst de winkel even binnenlopen om de cd te beluisteren, misschien wel meerdere keren, maar uiteindelijk zal er voor elk wat wils tussen zitten.

Tracklist:

01 Villa Volta 5:38H
02 Batterijzuur
03 Vergeef mij de liefde (met Tom Kestens)
04 Ge weet toch?
05 Je was zo mooi (met Stijn Meuris)
06 Hollywood
07 Lieke overleven
08 Danskeuh!
09 Bende van cartouche (met Buyse MC)
10 Slikkeuh (met Luc De Vos)
11 Cava la merde
12 Praat tegeuh de hand (met Els Pynoo & Danny Mommens)
13 Mooiste van de klas
14 Drankautomaat

BONUSTRACK: Barbietrut 3000


Label: Mental Records Releasedatum: 2009 Waardering:

Kijk voor meer muziek in CD's.