Boek: Millennium Trilogie

Felienne (FelinuX)
Ze zijn koplopers in de bestsellerslijsten, worden verfilmd, zijn in diverse winkels al tijden uitverkocht en werden zelfs al besproken in een item van het zesuurjournaal.



De Millennium trilogie vertoont alle tekenen van een klassieke hype. Tijd voor Fok! om deze boeken eens nader te bekijken. Moet je snel naar de boekhandel rennen voor de laatste exemplaren of is de trilogie ten onrechte gehypet door de media?

Controverse
Want het achtergrondverhaal van Stieg Larsson doet zeker niet onder voor de verhaallijnen in zijn boeken. Larsson was, net als de hoofdpersonen van zijn boeken, een verstokte roker en overleed op vijftigjarige leeftijd aan een hartaanval toen hij de trap moest nemen vanwege een defecte lift. Zijn boeken werden pas na zijn dood uitgegeven. Omdat hij niet getrouwd was met zijn partner, met wie hij al 30 jaar samenleefde, gingen alle miljoenen plus de rechten voor de boeken naar zijn familie, en bleef zijn vriendin met lege handen achter. Alhoewel... de geruchten gaan dat zij de tekst van een vierde deel in handen heeft. Tussen Larssons familie en zijn partner is nog steeds een bittere strijd gaande over de opbrengsten van de romans én het publiceren van dat vierde boek.

Een complex drieluik
De Millennium trilogie bestaat eigenlijk uit drie totaal verschillende boeken.
Mannen die vrouwen haten heeft de karakteristieken van een echte 'whodunnit'. Mickael Blomkvist, een journalist die min of meer uitgerangeerd is vanwege een veroordeling voor smaad, wordt door een oude zakenman gevraagd om nog eens onderzoek te doen naar de verjaarde moord op zijn nichtje. Vanwege specifieke omstandigheden is er maar een beperkt aantal personen dat de moord gepleegd kan hebben. Met dit gegeven creëert Larsson een Cluedo-achtig moordonderzoek, waarbij de verdachten één voor één afvallen. Blomkvist wordt in zijn zoektocht bijgestaan door Lisbeth Salander, een zonderlinge hacker wiens lichaam getooid is met piercings en tatoeages. Naarmate het einde van het boek nadert, waarin de lezer steeds dichterbij de ontknoping van de moordzaak komt, komen ook Blomkvist en Salander steeds dichter bij elkaar. Je verwacht na dit boek dat Blomkvist en Salander in de volgende delen als een onwaarschijnlijke Holmes en Watson verjaarde moorden gaan oplossen.
Echter, in De vrouw die met vuur speelde zijn de rollen helemaal omgedraaid! De politie maakt nu jacht op Lisbeth Salander, omdat zij wordt verdacht van maar liefst drie moorden. Twee van deze drie slachtoffers waren collega's van Mickael Blomkvist die op het punt stonden om een prostitutienetwerk op te rollen. Ook Blomkvist gaat naar haar op zoek, gedeeltelijk omdat hij haar wil helpen, maar ook hij twijfelt soms aan haar onschuld. Tot overmaat van ramp zitten er ook nog enkele criminelen achter Salander aan, omdat ze teveel over hun misdaden te weten is gekomen. Een zinderend kat en muisspel volgt, waarbij de lezer steeds op het verkeerde been gezet wordt. Larsson stuwt de spanning tot ongekende hoogte door de zoektocht alleen van de kant van de 'zoekers' te beschrijven. Blomkvist, een handje vol gangsters en de politie verzamelen steeds meer informatie over Salander, maar haar perspectief komt bijna niet aan bod. Tot het einde blijft het voor de lezer een raadsel wat Salanders aandeel in de moordzaken is.

Deel 3 gaat direct verder waar deel 2 ophield. Zorg dat je het laatste deel alvast in huis hebt als je aan deel 2 begint, want je wilt echt meteen verder lezen. Gerechtigheid heeft wederom een ander karakter, hier hebben we te maken met een echte spionagethriller. De verantwoordelijken voor de jacht die in deel 2 op Salander gemaakt werd, blijken zich in zeer hoge kringen te bevinden. Er tekent zich een complot af waarin de Zweedse veiligheidsdienst de hoofdrol speelt. Blomkvist maakt het tot zijn persoonlijke missie om dit complot te onthullen en de betrokkenen aan de schandpaal te nagelen. Dit boek overtreft de andere twee in spanning. Dat komt vooral omdat het laatste deel subtieler is; waar in deel 2 nog veel (soms een beetje ongeloofwaardig) geweld aan bod komt, betreft de spanning hier samenzweringen en onthullingen. Het is duidelijk dat Larsson de kunst van het schrijven steeds beter onder de knie kreeg. Zijn dood moet dan ook ook beschouwd worden als een groot verlies voor de liefhebber van het spannende boek.

Lieflijk
Naast alle moordzaken ontwikkelt zich gedurende de drie boeken een soort liefde tussen Blomkvist en Salander. Blomkvist, een echte rokkenjager, die met ongeveer ieder vrouwelijk personage in het boek het bed deelt, voelt zich op een vreemde manier heel prettig bij Salander. En hoewel zij zich heeft voorgenomen om nooit verliefd te worden, kan ze de charme van die 'verrekte' Blomkvist -zoals ze hem altijd noemt- toch niet weerstaan. Hoewel deze liefdesgeschiedenis zich op de achtergrond afspeelt, is het toch één van de bijzondere punten van de Millennium Trilogie. Dit is zonder meer te danken aan de vertelkunst van Larsson. Tussen de bedrijven door door, vindt hij toch steeds tijd om de gevoelens van de hoofdpersonen voor elkaar te beschrijven. Er broeit voortdurend wat tussen hen, maar het wordt op deze manier niet te zoetsappig of te overdreven. In een boek dat al bomvol actie zit, is er dus ook nog tijd voor een geloofwaardige liefde. Mooi!

Een aanrader!
Samenvattend bestaat de Millennium Trilogie dus uit drie zeer verschillende boeken, maar de stijl van Larsson bindt ze zonder twijfel. Die schrijfstijl kenmerkt zich door scherpe dialogen, ingenieuze plotwendingen en kleurrijke persoonlijkheden. Vooral Lisbeth Salander is een persoon die je niet snel zult vergeten. Zonderling, dapper en buitengewoon intelligent, een perfecte hoofdrolspeler voor de betere thriller. Helaas overspeelt Larsson zijn hand enigszins aan de bijrollen. De lezer maakt kennis met haast eindeloze stoom aan agenten, criminelen en journalisten, van wie Larsson het nodig vindt te beschrijven hoe veel kinderen ze hebben of hoe ze hun koffie drinken. Maar dit is het enige minpuntje van een verder prachtige serie. Lezen die boeken! Tot 28 augustus liggen ze nog met korting in de winkel (10 euro voor deel 1 en 15 euro voor deel 2 en 3).


Mannen die vrouwen haten:
Uitgever:
Signatuur ISBN: 978 90 567 2308 8 Pagina's: 559
Waardering:

De vrouw die met vuur speelde:
Uitgever:
Signatuur ISBN: 978 90 567 2309 5 Pagina's: 568
Waardering:

Gerechtigheid:
Uitgever:
Signatuur ISBN: 978 90 567 2178 7 Pagina's: 544
Waardering:


Kijk voor meer boeken in Boeken.