DVD: Silver Surfer - The Complete Series

Harry (Dinosaur_Sr)
The Silver Surfer deed zijn intrede in de wereld van comics in maart 1966, in Fantastic Four #48, als een ongeplande toevoeging aan een verhaal over Galactus en The Fantastic Four. Het personage groeide echter, en kreeg een eigen verhaal in 1968. Zo werd The Silver Surfer één van de meest geliefde Marvel striphelden. In 1998 ging Marvel nog een stapje verder, en bewerkte ze de stipverhalen voor televisie. Deze uitgave is nu voor het eerst beschikbaar op dvd. In deze geanimeerde serie komt The Silver Surfer op zijn zoektocht bovendien een aantal Marvel stalgenoten tegen, zoals The Fantastic Four, Thanos, The Watcher, Ego the Living Planet, Mentor, Drax the Destroyer, Pip the Troll, Nebula, en The Kree and Skrull empires.



De twee dvd's omvatten dertien episodes met een totale speelduur van bijna 4,5 uur). Dit zou een erg lange zit zijn, maar gelukkig zorgt het opbreken in episodes ervoor dat het in delen bekeken kan worden. Een onderbreking is ook niet heel storend, je zit zo weer in het (simpele) verhaal. Op voorhand stond ik erg sceptisch tegenover het animeren van deze comic. Er is een risico van lui entertainment, zoiets als denken dat de verfilming kijken hetzelfde is als het boek lezen. Een comic boek nodigt meer uit tot actief lezen en ontdekken, een geanimeerde dvd meer tot achterover hangen, en tot je nemen.

Eigenlijk is Marvel daar best goed mee omgegaan. Het is natuurlijk niet dezelfde beleving als de pagina's omslaan en zelf je weg in het verhaal vinden, maar er valt toch genoeg op het beeld te ontdekken en in te vullen. En het is gewoon erg goed geanimeerd. De achtergronden zijn vrij sober (naar huidige maatstaven), dat geeft het beeld een zekere rust, en is dus prettig. Soms doen de beelden wat houterig aan, het geeft de beelden een vintage gevoel mee.

Het verhaal is vrij simpel op het eerste gezicht, subtiel zijn er een aantal thema's doorheen geweven. Zoals gezegd is het animatiewerk niet heel erg subtiel, maar gegeven dat het comic uit de midden jaren '60 betreft past dat eigenlijk wel bij de sfeer. Nochtans zal deze uitgave vooral gewaardeerd worden door lezers cq. kijkers die al fan zijn van de papieren uitgaven van The Silver Surfer.

Extra's kent de dvd niet, behalve dat gekozen kan worden uit twee talen (Engels en Duits), en verschillende ondertitels (waaronder Nederlands). Zoals je mag verwachten van een comic animatie is het artwork van de verpakking en bijbehorend boekje erg fraai.

Episodes:
The Origin of the Silver Surfer (Parts 1, 2, 3)
The Planet of Dr. Moreau
Learning Curve (Parts 1, 2)
Innervisions
Antibody
Second Foundation
Radical Justice
The Forever War
Return to Zenn-La
The End of Eternity




Label: Rough Trade Releasedatum: juli 2009 Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: N/A

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.