Film: The Baby Formula

Tom (Pitom)
Eerder deze maand berichtte de frontpage over baanbrekend onderzoek betreffende het kweken van kunstmatig sperma. De balzak volledig onberoerd latend, zijn verschillende wetenschappers er namelijk in geslaagd om menselijke zaadcellen voort te laten komen uit stamcellen. Voor onvruchtbare mannen zou het zodoende dan toch mogelijk zijn om de wereld van enig nageslacht te voorzien. Leuk, maar deze technologie schept wellicht meer mogelijkheden dan dat, ook al zijn deze enigszins aan de spraakmakende kant. Je kunt je immers afvragen in hoeverre de man, als veredelde zaadproducent, nog van enig nut is wanneer zijn altijd zo gewilde zwemmers ineens onnodig zijn voor succesvolle voortplanting. "Lekker laten dobberen," dacht het lesbische stel Lilith en Athena waarschijnlijk. De fictieve documentaire The Baby Formula toont namelijk hoe zij door middel van bovenstaande techniek beiden zwanger worden van elkaar, en legt daarmee gelijk de evenzo absurde als controversiële aard van dergelijk onderzoek bloot.




The Baby Formula is op zijn zachtst gezegd een bijzondere film, op vele fronten. Het meest kenmerkende is de keuze van regisseuse Alison Reid om de film te gieten in een documentaire-achtig omhulsel. De zwangere dames worden in hun 'avontuur' gevolgd door een camerateam, dat alle sores en blijdschap zorgvuldig in beeld brengt. Het thema van de film leent zich uitstekend voor een dergelijke aanpak, wat met name aan het begin een geloofwaardige documentaire oplevert. Op humoristische wijze wordt door middel van interviews verteld hoe de dubbele zwangerschap van Lilith en Athena tot stand is gekomen. Tevens passeren de zaken die voor een zwangerschap uiterst normaal zijn de revue, die binnen deze context een geheel nieuwe lading met zich meebrengen. Want hoe vertel je nou je zwaar gelovige ouders dat je Hem de vinger hebt gegeven door de macht om leven te creëren aan eigen zijde te houden. Ten behoeve van een extra vleugje drama, wordt ook vanuit de families van beide vrouwen de nodige extra stress op hen afgevuurd. Drama alom dus, maar af en toe ook best grappig.

Ik benadrukte eerder al dat de documentaire-stijl vooral aan het begin goed uitpakt. Ik kreeg zelf het idee dat de makers naarmate de film vorderde echter steeds meer tegen beperkingen aanbotsten die een dergelijke stijl met zich meebrengt. Het gekibbel tussen de dames aan het begin werd uiterst effectief uitgebeeld door simpelweg interviews te vertonen. Naarmate de film vorderde, de familieleden een grotere rol kregen en de onderlinge verhoudingen complexer werden, vormde de docu-stijl vermoedelijk eerder een blokkade dan een verrijking van de film. De oplossing die de makers hierop hebben gevonden is er één van de meest simpele orde; de hectische interviews verdwenen naar de achtergrond en de film kreeg veel weg van een alledaags drama. Toegegeven, deze oplossing komt de diepgang van het verhaal wellicht ten goede, toch had ik gehoopt dat de creatieve hoogstand van het begin meer zijn weerslag zou vinden in de rest van de film.



Het moet voor de schrijvers geen eenvoudige taak zijn geweest een sterk script te schrijven omtrent het thema zwangerschap. Zelfs als we de controverse van twee biologische moeders in oogschouw nemen, is dit onderwerp namelijk al gauw onderhevig aan clichés. Tegensputterende ouders, de lange lijdensweg naar de bevalling; het zijn zaken die je als kijker op voorhand al verwacht tegen te komen. Natuurlijk, deze elementen zijn ruimschoots aanwezig, maar desalniettemin zijn de makers erin geslaagd het plot voor zolang als het duurt interessant te houden. Wel wordt dit voornamelijk bewerkstelligd door gebeurtenissen die in wezen los staan van de zwangerschap (bijvoorbeeld een vader die aan Alzheimer leidt) toe te voegen. Niet geheel verrassend komen deze gebeurtenissen om de hoek kijken op het moment dat de film zijn documentaire-stijl enigszins laat vallen. In die zin zou je kunnen zeggen dat men voor The Baby Formula veel losse elementen heeft samengeraapt in de hoop dat er iets moois uit voortkomt, wat eveneens een prachtige metafoor is voor het maken van sperma uit vrouwelijke stamcellen. Een gezond kindje met de nodige complicaties is het resultaat.





Label: Cinemien Film&Video Distribution Releasedatum: 25 juli 2009
Kijkwijzer: Waardering Film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.