DVD: The Ramen Girl

Claudia Angenent
"Verliefdheid maakt blind" zegt men wel eens. Dat is ook het geval bij Abby (Brittany Murphy). Zij is stapelverliefd op haar vriend. Als hij besluit naar Tokyo te verhuizen om daar te gaan werken valt het haar dan ook erg zwaar. Na lang wikken en wegen besluit zij hem achterna te reizen naar het verre oosterse land. Helaas voor Abby zal het niet lang duren voordat zij de roze bril af moet zetten.


Abby wordt namelijk onverwacht door haar vriend in de steek gelaten. Compleet in liefdesverdriet verdwaalt ze in de chaos van die vreemde cultuur en het land. In een poging tot zichzelf te komen gaat ze naar de ramen-shop in haar buurt. Nadat ze de magische effecten heeft gezien die het voedsel op de klanten heeft, besluit Abby zelf ramen-kok te worden. Ze haalt de dominante, temperamentvolle Japanse meester-kok van de shop over om haar de kookkunst te leren. Hoewel hun verhouding ruzieachtig en tumultueus is en voornamelijk bestaat uit communiceren met handen en voeten, ontdekken ze beiden de belangrijkste ingrediënten: dat elke kom ramen een wereld van gevoel moet bevatten en een geschenk moet zijn dat recht uit het hart komt.


Is het een romantische komedie of een drama film? Die vraag blijft een beetje in het midden, eigenlijk niet echt één van de twee, maar een beetje van beide. En een beetje van beide heeft verhaal ook wat last van. Het is het allemaal net niet. De zoektocht van Abby naar haar roeping en psychologische problemen die ze daarvoor moet zien op te lossen, staan centraal in het verhaal. Maar er zit een heleboel ruis omheen. Zo loopt ze na een tijdje in Tokyo Toshi (Sohee Park) tegen het lijf. Helaas voor de kijker had dit allemaal wat beter uit gewerkt kunnen worden in het script want de romance tussen beide zakt een beetje weg en is vrij oppervlakkig. Haar nieuwe Amerikaanse vrienden die ze in de stad aantreft staan wat meer in het spotlicht. Dat terwijl geisha Gretchen (Tammy Blanchard) helemaal totaal niets toevoegt aan het geheel.


Over Brittany haar acteerprestaties niets vreselijks te melden, maar goed, ze heeft al vaker dit soort onnozele labiele typjes gespeeld dus het is voor haar niets nieuws. The ramen girl is zeker geen slechte film maar het verhaal had op sommige punten gewoon wat beter uitgewerkt kunnen worden. Ondanks het feit dat sommige verhaallijnen net niet goed genoeg zijn blijf je wel geboeid naar de film kijken. Vooral het gebrek aan elkaar verstaan maakt het erg leuk om naar te kijken. Zo zie je maar weer dat je met handen en voeten werk heel veel duidelijk kan maken. Of toch niet? Naast deze film staan er op de dvd de trailer als bonusmateriaal genoemd. Verder is er op het schijfje helaas niets te vinden. Een kijkje in de keuken bij een echte ramen-chef had misschien wel leuk geweest als bonus. The ramen girl verdient toch nog drie sterren.




Label: Indies Home Entertainment Releasedatum: 21 juli 2009
Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: n.v.t.


Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.