CD: Tiga - Ciao!

Claudia Angenent
Het is alweer drie jaar geleden dat het veel besproken debuutalbum van Tiga het daglicht zag. Sexor was een succes onder de electro-populatie. Maar goed, drie jaar is een lange tijd voor een artiest dus werd het nu wel weer tijd voor een nieuw album. Tiga kwam in april van dit jaar met Ciao! Een album met elf tracks, maar kan dit album Sexor overtreffen?


Bij de productie van dit album kreeg Tiga hulp van onder andere de heren DeWaele van Soulwax en 2 Many DJ’s, Jesper Dahlback, James Murphy van LCD Soundsystem en Jori Hulkkonen. Zelf heeft hij op een aantal nummers de zang gedaan en zowaar ook het pianowerk blijkt uit zijn eigen handen te komen. De reacties op dit album zijn verschillend en variëren van geniaal tot aan nichterig. Dat het album erg goed zal vallen in de gayscene is absoluut een feit, zonder er over te twijfelen. Deze nummers zullen dan ook zeker niet voor iedereen weggelegd zijn en je zult er ook niet van gaan houden als je het maar een keer geluisterd hebt. Dit album moet je inluisteren zoals dit zo mooi heet. Aan sommige tracks moet je even wennen en dan klinken ze eigenlijk best lekker.

Tracks zoals ‘Shoes’ en ‘Luxury’ staan in ieder geval goed hun mannetje met hun heerlijke luchtige “foute” teksten en hun opzwepende popi beats. Van echte electro kan je in ieder geval niet meer spreken. Alle tracks komen erg popachtig over en het ritme vliegt van hot naar her. Er is totaal geen touw aan vast te knopen. Op een enkel uitstapje naar het downtempogenre na zijn het stuk voor stuk dansvloergerichte nummers. De pakkende, lage basslines van ‘Mind Dimension’ moeten het afleggen tegen de opzwepende electro-house in ‘What You Need’. Toch zijn het stuk voor stuk floorfillers die het je moeilijk maken te blijven zitten. Na deze heerlijke dancetracks is het tijd voor iets rustigers. Niet geheel downtempo maar dat maakt het zeker niet minder lekker om naar te luisteren. ‘Turn The Night On’ en ‘Speak, Memory’ zijn nummers die heerlijk in het gehoor liggen en een ontspannen en sfeervol karakter kennen. Het langste nummer op deze tracklist is zeker ‘Love Don’t Dance Here Anymore’. Deze track begint heerlijk rustig begeleid door Tiga zijn eigen pianospel tot je bij minuut twee aankomt in het nummer en hij het toch over een discoboeg heen gaat gooien. Misschien is ‘Love Don’t Dance Here Anymore’ wel de grootste verrassing van dit album.


Je moet dit album meerdere keren geluisterd hebben voordat je het pas echt op zijn waarde kan schatten. Het is ook vrij duidelijk dat je óf dit album heerlijk vind en een absolute topper óf hem totaal niets. Er is helaas geen tussenweg voor de cd. Sommige tracks springen erg van de hak op de tak en liggen daarom ook niet lekker in het gehoor. Op het eerste gezicht lijken de poppietracks en de dansvloergerichte electro niet echt lekker samen te gaan. Maar wie het album wat meer tijd geeft, beseft dat dit wel degelijk prima samengaat en de nummers samen een mooi geheel vormen. Dat Tiga een compleet eigen stijl heeft en dat hij niet graag in een hokje gestopt wil worden, maakt hij met dit album wel duidelijk. Diepgaand of hoogstaand is het in ieder geval niet, vermakelijk, pakkend en lekker fout toch weldegelijk. Vandaar de drie ster.

Tracklist
01. Beep Beep Beep
02. Mind Dimension
03. Shoes
04. What You Need
05. Luxury
06. Sex O‘Clock
07. Overtime
08. Turn The Night On
09. Speak, Memory
10. Gentle Giant
11. Love Don’t Dance Here Anymore


Label: PIAS Releasedatum: april 2009 Waardering:

Kijk voor meer muziek in CD's.