Boek: Johan Theorin - Nachtstorm

Erika (liefsteka)
Johan Theorin werd in 1963 in Zweden geboren. Hij is journalist en scenarioschrijver. Nachtstorm is zijn tweede roman in een serie van vier romans die samen 'De Vier van Öland' vormen. In 2007 verscheen zijn roman Schemeruur, waarvoor hij de prijs voor het Beste Spannende Zweedse Debuut ontving. In Zweden is Nachtstorm goed ontvangen en voor dit boek won hij de prijs voor Beste Zweedse Thriller. Al met al genoeg redenen om vol spanning aan dit boek te beginnen...


Het verhaal
Een Zweeds volksverhaal uit de negentiende eeuw begint als volgt: "De doden verzamelen zich elke winter om Kerstmis te vieren. Een keer werden ze echter gestoord door een ongetrouwde vrouw. Haar klok was stil blijven staan, dus stond ze te vroeg op en ging midden in de Kerstnacht naar de kerk. Er klonk een geroezemoes van stemmen alsof er een kerkdienst werd gehouden in een kerk die vol mensen zat. Plotseling zag de vrouw haar vroegere verloofde. Hij was vele jaren geleden verdronken, maar zat nu op een kerkbank tussen de anderen."

Dit volksverhaal is duidelijk de inspiratiebron geweest voor Nachtstorm. Op het eiland Öland staat een oud vuurtorenwachterskwartier, Ålludens hofstede. Joakim Westin, zijn vrouw Katrine en zijn kinderen Livia en Gabriel hebben dit kwartier gekocht om het in ere te herstellen. Katrine en de kinderen zijn twee maanden eerder dan Joakim vanuit Stockholm naar Öland verhuisd, omdat Joakim voor zijn werk niet eerder naar Öland kon komen. Wanneer Joakim op het eiland aankomt, heeft Katrine al een groot gedeelte van het kwartier opgeknapt. De eerste nacht dat Joakim in hun nieuwe huis slaapt, heeft hij een zeer realistische droom over zijn zus Ethel. Ethel was verslaafd aan de drugs en is op een avond verdronken. Hij wordt wakker doordat zijn dochter, Livia, wakker is geworden en hard om haar moeder roept. Sinds hun komst op Öland, slaapt Katrine iedere avond bij Livia in bed. Heeft het meisje last van nachtmerries of is er meer aan de hand?

Tegelijk met de aankomst van Joakim komt ook Tilda Davidsson aan op het eiland. Zij is politieagente en zal het bureau op Öland in ere herstellen. Zij komt van oorsprong uit Öland en een familielid, Gerlof, woont op Öland in het bejaardentehuis. Gerlof vertelt Tilda gedurende het hele boek over de geschiedenis en de geheimen van Öland. Joakim en Tilda ontmoeten elkaar door een nare gebeurtenis die het leven van Joakim volledig op zijn kop zet. Wanneer Joakim in Stockholm voor de laatste keer in hun oude huis is, probeert hij Katrine te bellen. De telefoon in Ålludens hofstede wordt echter opgenomen door Tilda Davidsson. Katrine is verdronken. Men denkt aan een ongeluk, maar is dat wel zo?

Maak in het boek ook kennis met Hendrik. Hendrik wordt benaderd door een duo, Freddy en Tommy, om in te breken in vakantiehuizen die in de winter leeg staan. Wanneer blijkt dat er niet veel meer te halen valt, besluiten ze om ook in bewoonde woningen in te gaan breken. Tilda is ze echter al op het spoor en in een stormachtige Kerstnacht komen alle hoofdpersonen samen in Ålludens hofstede.

Joakim heeft op de zolder van een oude stal op zijn erf ontdekt dat er een muur is waar in het hout de namen van alle overledenen van Ålluden gekerft zijn. Ook de naam en de sterfdag van zijn geliefde Katrine komt in de muur te staan. Dan ontdekt hij echter een holle ruimte achter deze muur. Op Kerstnacht komt hij tevens tot de ontdekking dat er in de stal een geheime trap zit verborgen. Wanneer hij deze trap opgaat, komt hij terecht in een soort kerk. Er staan in een lange rij allemaal kerkbanken, waar allemaal spullen op liggen. Tot zijn schrik vindt hij daar een jasje van zijn overleden zus Ethel, die nooit op Öland is geweest. Ook vindt hij daar een dagboek van zijn, nog levende, schoonmoeder waar Katrine ook in heeft geschreven. Wanneer hij op een bankje gaat zitten, ziet hij Katrine. En wat zij hem laat zien... Voor Joakim vallen alle stukjes op zijn plaats. De dood van zijn zus en de dood van Katrine.
In het woonhuis wordt op hetzelfde moment ingebroken door Hendrik, Tommy en Freddy. Tilda heeft ze in de smiezen en probeert ze te overmeesteren. Pas wanneer de stal in brand staat, heeft Joakim door dat er iets aan de hand is. Er volgt een heftig gevecht, waarbij meerdere personen overlijden. Na dit gevecht blijkt eens te meer hoe klein de wereld kan zijn. De oplossing van de dood van Katrine is er eentje van: die had je niet aan zien komen.

Conclusie:
De verwachtingen die bij dit boek worden geschept zijn enorm, maar Theorin maakt deze verwachtingen meer dan waar. Vanaf de eerste pagina heeft hij je in zijn greep. De verschillende verhalen die samenvallen, de dood van Katrine, de dood van Ethel, je wilt het liefst alles zo snel mogelijk weten. Het is niet noodzakelijk om het hele vierluik op volgorde te lezen. Nachtstorm is een op zichzelf staande roman. En wat voor één. Theorin heeft de gave om de lezer met deze thriller echt te laten 'trillen'. De spanning die het boek oproept is enorm en alle emoties uit het boek beleef je ook echt. Verdriet, angst, blijdschap, alles komt aan bod. Ik kan niet wachten op deel drie en vier. Gordijnen dicht, telefoon uit en alleen maar lezen. Zo moet een thriller zijn!


Uitgever: Uitgeverij De Geus ISBN: 978 90 4451 154 3 Pagina's: 413
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.