Boek: Richard Hemker - Scherzo

Erika (liefsteka)
Richard Hemker is geboren op 5 februari 1967 te Leiden. Hij studeerde Italiaanse letterkunde en is vertaler van beroep. Hemker is getrouwd en heeft 3 zoons. Scherzo is de debuutroman van deze schrijver. Het boek bevat acht korte verhalen. Is er een reden dat korte verhalen de laatste jaren niet echt meer aanslaan of weet Hemker met dit boek de lezer te overtuigen dat korte verhalen wel de moeite waard zouden kunnen zijn?


Het boek
Scherzo bevat acht korte verhalen. Hemker probeert ons mee te nemen in de levens van diverse personages in verschillende omgevingen. Hij doet dit uiterst gedetailleerd, bijna tot vervelens aan toe. Dat is ook de reden dat gelijk het eerste verhaal al niet echt tot de verbeelding spreekt. Het is aardig omschreven, maar dit is het dan ook wel. Er gebeurt in het hele verhaal weinig, al is het plot redelijk verrassend. En zo gaat het eigenlijk het hele boek door.

Conclusie
Wanneer er een debuutroman van iemand uitkomt, is er toch altijd een lichte spanning voelbaar. Wat kun je verwachten en bovenal, zal de schrijver zichzelf op de kaart kunnen zetten? Met deze vragen begon ik vol enthousiasme aan deze roman. De laatste jaren gaat het niet echt goed met de korte verhalen en novelles. Na het lezen van Scherzo blijkt gelijk weer waarom. De schrijver beschrijft de personages en de omgevingen zo letterlijk, dat het saai wordt. Er is geen ruimte om even lekker met je gedachten weg te zweven. Niet één verhaal boeit echt. Het is aardig om te lezen, bijvoorbeeld aan het strand, maar verwacht geen diepgaande literatuur. Kortom: een roman waar je vooral niet bij na hoeft te denken. Als je met dit idee aan het boek begint, kan het best een aardig boek zijn. Maar doet u mij maar een lang verhaal...


Uitgever: Querido ISBN: 978 90 2143 534 3 Pagina's: 189
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.