TV: VERS UIT DE VS - HawthoRNe

Chantal (rocha01)
Dat er in huize Smith meer dan één acteertalent rondloopt, wordt al snel duidelijk bij het zien van de eerste beelden van de serie HawthoRNe Jada Pinkett-Smith laat zien dat zij best met haar man kan wedijveren wat betreft acteren. Neemt echtgenoot Will de laatste jaren een andere weg wat betreft het genre films dat hij maakt, Jada zoekt het in de televisiehoek. Goed nieuws voor de kijker, of een misser?


Meet Christina Hawthorne
Christina Hawthorne (Jada Pinkett-Smith) is hoofd verpleging in het Richmond Trinity Ziekenhuis. Ze is een ware workaholic te noemen, zeker na de dood van haar man, een jaar eerder. Haar dochter wijst haar dan ook regelmatig op de overmatige betrokkenheid bij haar werk. Toch is dat voor Christina geen reden om verandering aan te brengen, haar passie is nu eenmaal het ziekenhuis, en het helpen van de mensen aldaar. Hawthorne is het soort verpleegster die je als patiënt maar wat graag aan je zijde hebt. Ze vecht voor elke cent die ze waard is en maakt geen onderscheid tussen ras, sekse of afkomst. Hierin botst het nogal eens met artsen, administratieve afdelingen en de directie van het ziekenhuis.



Florence Nightingale
In de eerste aflevering start een verhaallijn waarin Christina een dakloze vrouw ontmoet die een kind blijkt te hebben gebaard. Dit wordt niet meteen duidelijk, maar gaandeweg de behandeling komt er steeds meer aan het licht. De passie waarmee Hawthorne zich inzet voor vrouw en kind is ongekend. Hierbij schuwt ze een conflict met de kinderbescherming absoluut niet. Ze kent ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel naar haar staf toe, ze zal voor elk van haar verplegers door het vuur gaan, of die nu goed of fout zitten. Kortom: Christina is de nieuwe Florence Nightingale.

De rol die Pinkett-Smith neerzet is heel sterk. Ze is de krachtige, rechtvaardige, opstandige, passievolle verpleegster die we allemaal wensen wanneer we ziek worden. De emotie die Jada in haar vertolking legt komt heel goed over, ze doet meteen denken aan de hoofdrolspeelster uit Strong Medicine, Rosa Blasi. Zij had eenzelfde uitstraling in haar rol als arts. Naast Pinkett-Smith zijn er rollen weggelegd voor onder andere Michael Vartan (Alias) als oncoloog Dr. Tom Wakefield. Zijn verhaal linkt aan het privé-leven van Christina doordat hij haar inmiddels overleden echtgenoot heeft behandeld. Verder zien we Suleka Mathew (Men in Trees) als Bobbie Jackson, Christina's beste vriendin en collega. Verpleger Ray Stein, gespeeld door David Julian Hirsh (Lovebites), komt heel goed over op het publiek als de worstelende mannelijke verpleger. Hij vecht tegen de vooroordelen dat verpleger zijn een vrouwenberoep is. Tot slot nog enkele andere namen die we in de serie kunnen verwachten: Christina Moore (90210), Hannah Hodson (The Ron Clark Story) als Camille, Hawthorne’s tienerdochter en Joanna Cassidy (Six Feet Under) in de rol van Amanda, Hawthorne’s duivelse schoonmoeder. Wat vooral ook overtuigend overkomt is de moeder-dochter relatie die in de serie wordt getoond. Jada is inmiddels toch op een leeftijd gekomen dat het hebben van een tienerdochter waarheidsgetrouw begint te worden. De volwassenheid waarmee ze deze rol op zich neemt is mooi om te zien. Ze heeft dan ook goed kunnen oefenen met haar eigen kroost, al zijn die nog wat jonger dan Camille in de serie.

De cast lijkt goed op elkaar ingespeeld te zijn en ze vormen een heus team dat samen vecht voor de patiënten van Richmond Trinity, en af en toe ook tegen elkaar vecht. Ieder laat zien betrokken te zijn bij zijn/haar rol en dat komt op de kijker over. Een mooie toevoeging aan de verhaallijnen. HawthoRNe is een aangename ervaring, en dat voor een ziekenhuisserie waar we er op dit moment toch al vele van kennen op de Nederlandse buis. Jada Pinkett-Smith heeft naast haar rol ook een deel van de regie op zich genomen, en getuige het resultaat niet geheel onverdienstelijk.



Weg met de oldies
Het mag duidelijk zijn: deze review is positief over de serie HawthoRNe. Naast oldies als ER en Strong Medicine die uitentreuren worden herhaald op de Nederlandse televisie, zou het mooi zijn als HawthoRNe naar ons land zou komen. Het is een mooie serie, met warme verhaallijnen en goed acteerwerk van Jada Pinkett-Smiths en haar collega's. De serie zou een perfecte vervanger kunnen zijn voor eerdergenoemde, want zeg nu zelf: Hoe vaak kun je nog naar ER kijken? De dialogen kunnen we toch allemaal wel dromen, en George Clooney gaat ook wel een beetje vervelen, hoe 'hot' hij ook mag zijn...

Zie hieronder de trailer van de serie:




Advies: Zeker kijken!

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.