DVD: Russia, Een Reis Met Johathan Dimbleby

Harry (Dinosaur_Sr)
Meer dan 16000 kilometers door negen tijdzones, van Moermansk in het noordwesten tot Vladivostok in het zuidoosten: dat is de afstand die Jonathan Dimbleby aflegt tijdens een epische reis door Rusland. Op zoek naar de realiteit achter Russische clichés en nieuwe onverwachte inzichten over de oude grootmacht, zijn vergane glorie en zijn hervonden trots.



Russia is een vijfdelige BBC-serie waarin journalist en televisiepresentator Jonathan Dimbleby een breed beeld schetst van Rusland, zijn politieke, economische en sociale toestand, zijn cultuur en geschiedenis, zijn landschappen en natuur.

Circa 294 minuten duurt de reis van Dimbleby op dvd. Akelig weinig voor zo'n groot land. Rusland blijkt een enorm gevarieerd land qua cultuur, met een rijke historie van hoogte-, maar vooral ook dieptepunten. Wat de serie aardig doet is deze bonte schakering redelijk vloeiend aan elkaar knopen. Soms ligt het accent misschien iets te veel op de geschiedenis, ook omdat dit het tempo vertraagt doordat dit vaak gepaard gaat met statische beelden.

De beeldkwaliteit en geluid zijn goed, en Rusland is meer dan fotogeniek. De vergezichten zijn oneindig, de mensen noester dan noest. Omdat de reis is opgedeeld in vijf afleveringen zijn het mooie behapbare brokken voor de kijker. Qua extra's zijn die beperkt tot exact één: wel of geen Nederlandse ondertiteling.

Tegelijkertijd is de presentatie Britser dan Brits: vrij formeel, accentloos bijna bekakt engels, en doorlopend zien we Dimbleby met een theekopje rondlopen. Wat vrij storend is, is dat Dimbleby vrij veel pratend in beeld is. Hey, moedertje Rusland is de ster, niet hij!

Storender echter is nog dat gaandeweg duidelijk wordt dat het reisverslag niet blanco, maar met een duidelijke Westerse vooringenomen bril geschoten wordt. De kracht van een echt goed reisverslag is dat deze het onderwerp vrije loop laat. Dimbleby legt echter (met name zijn politieke) zienswijze op aan zijn gesprekspartner en wekt de indruk alleen geïnteresseerd te zijn in bevestiging van zijn eigen standpunt.

Daarmee overschrijdt hij de grens van een reisverslag, het is dan ook eerder een documentaire. Daarnaast is duidelijk alles tot in den treure geresearched (aan het budget heeft het niet gelegen, of misschien juist wel?) en lijkt er als gevolg daarvan weinig ruimte voor toeval of spontaniteit. Een gemiste kans. Ook al zijn de beelden prachtig.

Een voorproefje vind je hier.


Label:BBC/B-motion Releasedatum: 21 april 2009 Kijkwijzer:

Waardering Film:
Waardering extra's:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio, en voor reizen lift je naar Travel