CD: The best of chicane 1996 - 2009

Claudia Angenent
Nick Bracegirdle timmert sinds 1996 al flink aan de weg in de dance scene. Dit is namelijk de man die schuil gaat achter de grote naam Chicane. In totaal zijn er al drie albums, vele producties en talloze remixes voor andere artiesten uit zijn handen gekomen. Chicane is en zal ook altijd een grote naam in de danswereld zijn. Dat zijn succesproducties niet onopgemerkt bleven blijkt wel uit het feit dat diverse grote artiesten uit de scene graag met hem samenwerkte, neem een Bryan Adams, een Ton Jones en een Keane en je weet je wel genoeg. Met diverse hoge noteringen in de charts wist Chicane elke keer weer te bewijzen dat dance en pop prima samengaan. Daarom vonden ze het nu tijd worden voor een best of Chicane 1996 - 2009 album met daarop de beste nummers die ooit zijn voortgekomen uit Chicane.

Er staan 18 tracks op dit schijfje die representatief zijn voor het beste van Chicane. We trappen af bij het startpunt van de muzikale carrière van Chicane, ‘Offshore’. De eerste klanken zijn al genoeg voor een lading nostalgie en het genieten kan beginnen. Deze track komt onder andere voort uit ‘Boys Of Summer’ van Don Henley, het was dan ook in eerste instantie een downtempo nummer. Later besloot Nick hier een remix van te maken en werd het allemaal wat heftiger. De tweede track is een samenwerking met Natasha Bedingfield welke tekende voor de vocals op ‘Bruised Water’ wat de eerste single van dit album is en waarvan de videoclip inmiddels op TMF en andere zenders grijs wordt gedraaid. ‘No Ordinary Morning’ is een standaard zondagochtend feelgood track waarmee je ultiem goed kan wakker worden. Ook het nummer ‘Don't Give Up’ met daarop het rauwe stemgeluid van Bryan Adams is terug te vinden in de tracklist. Dit nummer is en blijft gewoon tijdloos en altijd prima klinken. Meneer Adams is zeker niet de laatste bekende artiest die samen heeft gewerkt met Chicane. We vinden zo ook in de lijst Jewel met ‘Spirit’, Tom Jones en ‘Stoned In Love’, het heerlijke nummer met Keane ‘Wake Up’, Peter Cunnah met ‘Love On The Run’ en last but not least Moya Brennan met haar vocals in ‘Saltwater’. Met deze tracks laat Brancegirdle goed zien dat hij niet in een hokje te plaatsen is. Stuk voor stuk zijn dit prima pop, dance-achtige tracks die heerlijk in het gehoor liggen. Er is op het album ook nog genoeg ruimte voor wat heerlijke instrumentale tracks. ‘Halycon’, ‘Daylight’ en ‘locking Down’ zijn daar absoluut goede voorbeelden van.


Met dit album laat Chicane heel duidelijk zien dat ze niet voor een gat te vangen zijn. Ze zijn namelijk van alle markten thuis. Of het nou een commerciële track is met Natasha Bedingfield of een heerlijke lounge-achtig instrumentaal nummer zoals ‘Daylight’, Chicane draait er zijn hand niet voor om. Dit "Best Of"-album is een prima overzicht en geeft je een prima kijk op wat Chicane allemaal heeft gedaan in de afgelopen 12 jaar. Het is een tijdloos album dat diverse stijlen moeiteloos samenbrengt en dat maakt dit album voor een breed publiek geschikt. Voor elke danceliefhebber dus haast een must om te hebben. Vandaar de vier sterren.

Tracklist
01. Offshore
02. Bruised Water (with Natasha Bedingfield)
03. No Ordinary Morning
04. Don't Give Up (with Bryan Adams)
05. Spirit (with Jewel)
06. Halcyon 2008
07. Sunstroke
08. Stoned In Love (with Tom Jones)
09. Wake Up (with Keane)
10. Come Tomorrow
11. Leaving Town
12. Daylight
13. From Blue To Green
14. Love On The Run (feat. Peter Cunnah)
15. Locking Down
16. U R Always
17. Saltwater (feat. Moya Brennan)
18. Early


Label: ArmadaMusic Releasedatum: oktober 2008
Waardering:

Kijk voor meer muziek in CD's.