CD: Het Zesde Metaal - Akattemets

Joost Melis (Pink_Floyd)
Zoals White Lies onherroepelijk referenties als Joy Division naar hun hoofd gesmeten krijgt, zal ditzelfde gebeuren met Het Zesde Metaal en Flip Kowlier. Daarnaast steken de Fixkes en ook de zachtaardige stemgeluiden van een Tom Pintens hun kop om de hoek als de naam Het Zesde Metaal verschijnt. Terecht ook wel, want het West-Vlaamse dialect heeft een groot aandeel in de beleving van de muziek.


"Mijn keuze voor een taal is als een keuze voor een instrument. Ik zing in het West-Vlaams omdat ik deze teksten in het Nederlands niet kan schrijven" aldus zanger Wannes Capelle. Het voegt een extra dimensie toe aan de muzikale klanken die de band uitstoot. In het verlengde is het een voor Nederlanders lastige dimensie, aangezien de teksten eerst door de vertaalmolen heen moeten. De bijgeleverde teksten zijn dan ook een uitkomst. Het zou zonde zijn om de tekstuele spitsvondigheden van Capelle te moeten missen. Zijn voorgeschiedenis in de cabaretwereld blijft niet onopgemerkt. Humoristische en ironische zinsnedes zitten verscholen in het West-Vlaamse doolhof. “t Zit een meiske ip min knien, eij meiske eij gie meskien nie gezien da kik ier zitte?" klinkt het in 'Keuning van de Jacht'

In 'Appartementje' wordt er op aparte wijze over de liefde gezongen, 'Cowboy en Indiaan' en 'Arie' nemen je mee naar Capelle's jeugdjaren met alle besonjes vandien. De band richt de pijlen echter niet constant op de lachspieren of glimlach, integendeel. Het Zesde Metaal snijdt op hun eerste volledige album Akattemets ook serieuzere onderwerpen aan. De tekst uit 'Est Miskien' is het lichtpuntje tussen de tegenslagen die in het openingsnummer naar voren komen. Tekstueel gezien is het album een pareltje.


Muzikaal is Het Zesde Metaal niet zomaar in een hokje te duwen. Indiepop zou een groot aantal nummers recht doen, maar singer-songwriter, jazz, rock en folk vermengen zich naadloos in de liederen van de vijfkoppige band. Een erg originele West-Vlaamse cover van de pen van Conor Oberst (Bright Eyes) vindt een fijn plekje tussen de Belgische songs. Laura Laurent wordt 'Lore' en misstaat niet tussen het oeuvre van de plaat. Van ontluisterende akoestische gitaarklanken, via het intieme pianospel in 'Peis je nog aan mie', het uptempo en vrolijke 'Keuning van de jacht', tot aan de hoekige uitspattingen in 'Ik haat u nie'.

Het Zesde Metaal levert een gevarieerd en zeer plezant plaatje af die inderdaad wel wat weg heeft van de hierboven genoemde referenties, maar toch zijn eigen smoelwerk laat zien. Kowlier klinkt zachtmoediger en moderner, waar Het Zesde Metaal wat noester van zich laat horen. Een plaat waar de luisteraar veel aan kan ontdekken, zowel muzikaal als tekstueel. Wederom een prachtige kijkdoos van West-Vlaamse muziek, met achter elke scène weer een paar interessante details en verhalen.


Label: Petrol Releasedatum: 15 juni 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in CD's.