DVD: The Deal

Chantal (rocha01)
Meg Ryan probeert de laatste tijd weer wat meer terug te komen bij haar oude genre: de komediefilm. Met films als The Women en My Mom's New Boyfriend timmert ze aan de weg. De ene keer wat succesvoller dan de andere keer, dat moet gezegd worden. Vooral in de laatste film hadden we toch vooral te maken met een gebotoxte Ryan. Die megalippen leidden wel heel erg af van de film zelf. Haar nieuwste komedie op dvd is The Deal, waarin ze samen met William H. Macy (Wild Hogs) een filmproject van de grond probeert te krijgen. Top of flop?


Hollywood
Het is dé wereld van de film en daarmee ook meteen onderwerp ván de film. Dat is het geval in The Deal, een in Hollywood gemaakte film over datzelfde Hollywood. Charlie Berns (William H. Macy) was ooit een niet onverdienstelijke filmproducent, maar die dagen zijn voorbij. Als suïcidale loser slijt hij nu zijn dagen in een rommelig huis en een even rommelig leven. Wanneer hij met zijn nieuwste filmidee (het verhaal van een Joodse strijder, gespeeld door LL Cool J, die in de film acteur Bobby Mason speelt) 100 miljoen weet los te krijgen, lijkt het succes hem weer toe te lachen. Maar dit doet hem ook schrikken, en naar later blijkt terecht, want de film loopt uit op een regelrechte ramp. Hij doet er alles aan om het project alsnog van de grond te krijgen, onder het wakend ook van Deirdre Hearn (Meg Ryan) natuurlijk, die door de studio is aangewezen om het geheel te overzien. De veeleisende Mason maakt het hem niet makkelijk. Berns moet wel met een heel krankzinnig plan komen om niet, samen met zijn film, ten onder te gaan.


Satire, maar soms te subtiel
The Deal is een satirische film, die het vooral van wat subtiele speldenprikjes moet hebben. Echt hilarisch wordt hij echter nergens, je rolt niet van je stoel van het lachen. De knipogen naar de filmindustrie van Hollywood zijn soms duidelijk zichtbaar, maar er zijn ook momenten dat ze niet echt over komen, te subtiel kan dus ook. De Joodse grappen kunnen zelfs wel eens discriminerend ervaren worden, wanneer je ze met een verkeerde bril op bekijkt.

William H. Macy speelt zijn rol goed. Hij komt venijnig over, wat zijn karakter ten goede komt. Meg Ryan zet een matige performance neer. Ze is niet meer wat ze vroeger was, al was haar rol in The Women een uitzondering. Met iets meer dan anderhalf uur zijn de makers er niet in geslaagd om van A tot en met Z een goed resultaat neer te zetten. Het venijn zit in dit geval niet in de staart, maar in het eerste deel van de film. Het begin belooft nog wel wat, maar net over de helft zakt het niveau en kabbelt het verhaal wat door om uiteindelijk dood te bloeden.


De release op dvd, die vanaf mei verkrijgbaar is, biedt geen extra's. Altijd jammer, want een komedie zou toch best wat bloopers kunnen opleveren. Maar helaas, de kijker moet het doen met de film zelf zoals we die hierboven beschreven en beoordeelden. En is die film dan slecht? Nee, dat ook weer niet, zolang je maar niet al te hoge verwachtingen hebt. Laten we het op tweeënhalve ster houden, niet meer en niet minder dan een doorsnee komedie. Ryan kan zeker beter, bewees ze in het verleden. Zou ze dat niveau ooit weer halen?


Label:Dutch Film Works Releasedatum: Mei 2009 Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: n.v.t.

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.