DVD: Smoeder

Chantal (rocha01)
'Smoeder', de Brabantse uitdrukking voor 'moeder'. Voor mensen uit andere streken zal het woord niet meteen een associatie oproepen, maar Brabanders herkennen het uit duizenden. Een woord dat we veel gebruiken in het zuiden des land. Een woord ook dat voor Marcel Musters en Maria Goos aanleiding was om een theatervoorstelling te maken over hun beider overleden moeders. Deze voorstelling speelde ruim vier jaar in de Nederlandse theaters en was aanleiding voor Michiel van Erp om een televisiedocumentaire te maken met de voorstelling als basis. Smoeder is sinds kort op dvd verkrijgbaar, dat maakt de cirkel rond: van verhaal naar theater, van theater naar televisie en van televisie naar dvd. "Smoeder zou er trots op zijn..."


Simpel, doch treffend
De opzet van Smoeder is simpel. Een café vol mensen, een man en een vrouw die verhalen vertellen over hun overleden moeder. De anekdotes komen als vanzelf en zijn voor iedereen zó herkenbaar, we hebben immers allemaal een moeder (gehad). Marcel Musters en Maria Goos, beide Brabanders, hebben eerst vier jaar in het theater gestaan met dit thema als basis. Michiel van Erp maakte er een televisiedocumentaire van. Goos en Musters in een boerencafé, met een publiek om zich heen dat actief 'meespeelt'. Een documentaire die vooral de gevoelens blootlegt die we allemaal wel hebben voor onze eigen moeder. Een bonk van een kerel die heel 'lief' een groot hart laat tatoeëren, na het overlijden van zijn moeder. Je verwacht het niet van zo'n man, maar ze hebben toch allemaal iets speciaals met hun moedertje.


Boodschap
Er straalt vooral veel warmte en respect uit, wanneer er gesproken wordt over de moeders van al die mensen. Liefde is de basis van de relatie die er tussen moeders en zonen/dochters is. De boodschap die de voorstelling en documentaire ook mee wil geven, is dat je wanneer je moeder nog leeft, je nu alles moet vragen dat je wilt weten... voor het te laat is en je het moet doen met alleen herinneringen en wellicht enkele gaten in je verleden.

Smoeder is heel intiem van opzet, maar groots wat betreft impact. Het zet je als kijker aan het denken over de relatie die je met je eigen moeder hebt. Is die optimaal? Zou hij beter kunnen? Zeg je wel vaak genoeg dat je van haar houdt? Het zijn zomaar wat vragen die naar aanleiding van het kijken opkomen. Doe er wat mee, nu het nog kan... dat lijken de makers mee te willen geven. Een mooiere en wijzere boodschap is haast niet denkbaar.


Bonusmateriaal
De dvd kent een behoorlijke bonus, naast de film Smoeder is namelijk ook de volledige, originele theatervoorstelling op de disc gezet. Dit is leuk, want zo zie je het bronmateriaal en kun je beide tegen elkaar afzetten. Daarnaast is er een kijkje achter de schermen opgenomen en een interview met Marcel Musters. Al met al een leuke set bonusmateriaal die zeker iets toevoegt aan het geheel. Het haalt de waardering voor de extra's naar een fraaie drieënhalve ster. Daarmee is de dvd-release van Smoeder een mooie middenmoter en best de moeite waard om aan te schaffen. Je kunt er niet heel erg verkeerd mee gaan.


Label: PIAS Releasedatum: April 2009 Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.