DVD: Moondance Alexander

Chantal (rocha01)
Meisjes en paarden, paarden en meisjes. Al eeuwenlang lijkt dit een niet te vermijden combinatie. Ook voor filmmakers is het een geliefd onderwerp, er zijn er al genoeg die zich aan een film binnen dit thema hebben gewaagd. Daar kunnen we er nu eentje aan toevoegen, want in mei verscheen Moondance Alexander in ons land op dvd. Een familiefilm met, je raadt het al, een paard én een meisje in de hoofdrol.


Het verhaal
Moondance Alexander (Kay Panabaker) is een vrolijke tiener die er alles aan doet om op school geaccepteerd te worden. Dat valt niet mee met haar vreemde voornaam, haar excentrieke moeder (Lori Loughlin), haar ietwat afwijkende kledingkeuze en haar spirituele inslag. In plaats van in de groep te passen is ze vaker het slachtoffer van allerlei pesterijen. Ze kijkt dan ook uit naar de zomervakantie waarin ze school even kan laten voor wat het is. In haar vrije tijd werkt Moondance bij Mr. McClancy, eigenaar van een winkel die paardenaccessoires verkoopt. Ze bezorgt artikelen voor McClancy, een uitvlucht om niet de hele vakantie bij haar 'gekke' moeder te hoeven zijn.


Wanneer ze tijdens één van haar klusjes de pony Checkers tegenkomt, besluit ze hem mee naar huis te nemen. Maar helaas... haar moeder ziet het niet zitten en beveelt haar Checkers terug te brengen naar de eigenaar, Dante Longpre (Don Jonhson, is dat even lang geleden?). Om niet helemaal afscheid te hoeven nemen van de pony biedt Moondance aan om Dante te helpen bij de verzorging van Checkers. Dante gaat op het aanbod in en langzaamaan begint hij haar te vertrouwen en er ontstaat een band tussen de twee (eigenlijk drie, inclusief Checkers). Moondance komt erachter dat Dante een erg goede paardentrainer is geweest. Ze weet Dante om te praten haar en Checkers te trainen voor springwedstrijden, hoe pijnlijk de herinneringen voor hem ook zijn. Het wederzijdse respect en de hulp die ze elkaar kunnen bieden, leiden tot een bijzondere vriendschap.


Middenmoter
Het verhaal van Moondance Alexander is goed qua opzet. Vooral de relatie tussen Dante en Moondance wordt op fraaie wijze uitgewerkt. Het gaat met name om het vertrouwen dat ze in elkaar krijgen waardoor beiden in staat zijn meer diepgang aan hun relatie te geven. Ze beseffen heel goed dat ze samen sterker zijn en elkaar kunnen helpen. Dit wordt door beide acteurs ook mooi gespeeld. Daarnaast zijn de beelden van de landschappen ook erg fraai, ze maken de omgeving aantrekkelijk en werken soms ook rustgevend. Toch is het verhaal niet zó bijzonder dat het boven de drie sterren uitkomt. Het blijft vrij standaard. Voor een familiefilm is Moondance Alexander een mooie middenmoter, voor volwassenen alleen is hij niet specifiek aan te raden.

Extra's vinden we op de release op dvd niet terug, deze kunnen dan dus ook niet zorgen voor een upgrade in waardering. Waar hebben we dus hiermee te maken? Een aardige familiefilm, voor een verlaten woensdag- of zaterdagmiddag, samen met je dochtertje op de bank. Zij zal zeker genieten, en jij? Jij geniet van het feit dat zij geniet... en dat is toch ook voldoende voor een ouder?

Label: Paradiso Films Releasedatum: mei 2009 Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: n.v.t.

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.