Film: Last Stop 174 (Ultima Parada 174)

Jimmy (Westlife-fan)
Er worden genoeg films gemaakt over armoede en criminaliteit in Brazilië, maar lukt het Last Stop 174 zich te onderscheiden van al die andere films? Het verhaal komt van dezelfde schrijver die ook City of God schreef en is losjes gebaseerd op een gebeurtenis in juni 2000 toen bus 174 in Rio de Janeiro werd gekaapt en deze gebeurtenis het hele land in zijn greep hield.


Het is 1983 en we zien Marisa (Chris Vianna) die haar baby Alessandro borstvoeding geeft in haar armoedige krot in Rio de Janeiro. Plotseling wordt de rust verstoord door drugsbaron Meleca, die gewapend binnenkomt en op agressieve wijze geld van haar eist. Als ze zegt dat ze dat niet heeft, slaat en schiet hij een beetje om zich heen en besluit de baby mee te nemen. De moeder blijft wanhopig achter.

We maken vervolgens een sprong van tien jaar en zien de tien jaar oude Sandro in één van de achterstandswijken van Rio de Janeiro wanneer een vriendje hem in paniek komt vertellen dat de bar van zijn moeder is overvallen. Bij de bar stoot Sandro per ongeluk een glas om en dit valt kapot; dit zal later in de film nog een rol van betekenis spelen. Een tante neemt de zorg over het kind, maar als Sandro terugdenkt aan zijn moeder, weet hij dat niemand haar kan vervangen en besluit hij weg te lopen. In het centrum komt hij een paar straatkinderen tegen en ze noemen hem Alessandro. De kinderen trekken de komende jaren samen op en ze leven van het beroven van mensen, maar krijgen ook voedsel van tante Walquiria (Anna Cotrim) die straatkinderen probeert op te vangen en te beschermen tegen drugshandelaren en andere gevaren op straat.


We zijn dan in het jaar 2000 en Marisa komt erachter dat Meleca tijdens een bendeoorlog werd gedood en hoort dat ‘zijn’ zoon Alessandro (Marcello Melo Junior) wist te ontkomen. Ze besluit op zoek te gaan naar haar verloren zoon. Door een toeval belanden Sandro (Michel Gomes) en Alessandro in dezelfde jeugdgevangenis en Marisa denkt door een misverstand dat Sandro haar zoon is, waarmee ze dus contact zoekt, niet wetende dat haar echte zoon Alessandro er ook zit. De twee jongens raken bevriend, ontsnappen en plegen samen roofovervallen om aan geld te komen, maar als Sandro bij een overval een vrouw niet dood durft te schieten, wordt hij door Alessandro weggestuurd.

Tussendoor is Sandro het hoertje Soninha (Gabriela Luiz) tegengekomen, wordt verliefd en krijgt voor het eerst een vriendin. Hij gaat naar Marisa om haar toch maar als moeder te zien. Ondanks dat Sandro niet kan lezen of schrijven heeft hij de droom om rapper te worden en vraagt tante Walquiria om geld. Zij wil hem echter geen geld geven, maar wel de mogelijkheid bieden om te leren lezen en schrijven. Sandro snapt dat niet en flipt helemaal, begint weer lijm te snuiven en gaat vol frustraties de straat op, wat uiteindelijk zal leiden tot het kapen van bus 174 en de uiteindelijke afloop kent alleen maar verliezers…


De personages in Last Stop 174 ontwikkelen zich redelijk eenzijdig, handelen in de lijn der verwachting en in plaats begrip te kunnen opbrengen waarom Sandro handelt zoals hij doet, wekt hij door zijn houding juist irritaties op. Het verhaal is redelijk mager met voor de hand liggende situaties. Er kan wel worden opgemerkt dat de jeugdige cast zich prima staande weet te houden, maar alleen dat kan de film helaas niet naar een hoger niveau tillen. Last Stop 174 is hiermee de zoveelste film die de problematische situatie in Brazilië probeert aan te kaarten.

Label: Globo Filmes Releasedatum: 21 mei 2009 Kijkwijzer:
Waardering film:

Kijk voor meer films en dvd’s in Film, Tv & Radio.