Film: The Young Victoria

Daphna (Geheugenspel)
The Young Victoria is een historisch kostuumdrama waarin Emily Blunt (Sunshine Cleaning) de hoofdrol voor haar rekening neemt. De film gaat over de jonge jaren van de Britse koningin Victoria waarin ze zichtbaar moeite heeft met de strenge etiquette van het koningshuis en haar overbezorgde moeder.



Het is 1837 wanneer de zeventienjarige Victoria het middelpunt is van een koninklijke machtsstrijd. Haar oom, koning William, heeft niet lang meer te leven en Victoria is de enige troonopvolgster. Op uitnodiging van haar moeder komt Victoria´s neef Albert (Rubert Friend) naar Engeland. Hij is de zoon van haar oom, koning Leopold van België. Vanaf het eerste moment is het duidelijk dat Albert naar Engeland is gestuurd om het hart van de toekomstige koningin te winnen en in eerste instantie vindt Victoria dat erg vervelend. Wanneer ze erachter komt dat Albert het ook zat is om gemanipuleerd te worden door familieleden, ontstaat er toch een hechte vriendschap tussen de twee.

Als koning William overlijdt, wordt Victoria koningin van Engeland en vanaf dat moment zal niets in haar leven meer hetzelfde zijn. Hoewel het volk in eerste instantie dol is op de koningin, keert het zich tegen haar naar een aantal politieke fouten. Albert gaat terug naar Engeland om Victoria te steunen en tijdens dit bezoek ziet Victoria hoe oprecht zijn bedoelingen zijn. Toch realiseert ze zich pas een paar maanden later dat hij de man is met wie ze wil trouwen. Een spectaculaire koninklijke trouwerij zorgt er voor dat het volk weer aan de kant van Victoria staat.

Langzamerhand ontstaan er conflicten tussen Victoria en Albert. Zij wil een geliefde die naar haar luistert, maar hij wil een gelijkwaardige partner zijn. Nadat Albert zonder medeweten van Victoria een belangrijke beslissing heeft gemaakt ontstaat er een felle ruzie. Pas als de koningin haar man bijna kwijt raakt, ziet ze in dat ze de egoïstische vrouw is geworden die ze nooit wilde zijn.



Hoewel het absoluut geen slechte film is, zal er altijd één nadeel aan kostuumdrama’s kleven. Het verhaal kan anders zijn, de kleding kan prachtig zijn en de set kan nog zo indrukwekkend zijn, maar de sfeer blijft hetzelfde. Het is en blijft een eeuwenoud bekend verhaal waarin vrouwen negen van de tien keer grote, overdreven en nauwelijks draagbare jurken aan hebben. Gelukkig maakt het uitzonderlijk goede acteerwerk van Emily Blunt veel goed. In haar eerste grote kostuumdrama zet ze de rol van koningin Victoria uiterst geloofwaardig neer en de chemie met tegenspeler Rubert Friend (Pride & Prejudice) draagt daar ook zeker aan bij. Verder hebben de makers er goed aan gedaan om te kiezen voor de belangrijkste gebeurtenissen uit de begin periode van koningin Victoria. Ze zijn niet te veel zijwegen ingeslagen en daardoor is het verhaal goed te volgen.



The Young Victoria is visueel gezien een mooie film waarin de hoofdlijnen van de eerste jaren van Victoria als koningin belicht worden. Veel mensen kennen de koningin als een oude en sombere vrouw, maar deze film laat zien hoe het allemaal is begonnen. Nogmaals, het is geen slechte vertoning. Sterker nog; liefhebbers van kostuumdrama’s zullen The Young Victoria zeker waarderen. De vraag is alleen hoeveel verhalen er nog gaan komen die op deze manier verfilmd worden, zonder dat het saai wordt?


Label: GK Films Releasedatum: 21 mei 2009 Kijkwijzer:
Waardering film: