DVD: Eli Stone (seizoen 1)

Lars (detulp050)
Hoera. Een nieuwe advocatenserie, de zoveelste. Eli Stone werd in 2008 gepresenteerd als de nieuwste aanwinst van de Amerikaanse zender ABC en moest dé nieuwe kijkcijferhit worden. Helaas trok de zender halverwege het tweede seizoen alweer de stekker uit de serie. In Nederland werd het eerste seizoen uitgezonden door Net5 en waarschijnlijk gaan zij ook de tweede (en laatste) serie uitzenden. Voorlopig moeten de liefhebbers het echter doen met de release van het eerste seizoen op dvd, die recent is uitgekomen.


Eli Stone is een succesvolle advocaat bij een grote firma in San Fransisco. Hij is verloofd met de mooie dochter van zijn baas en hij hecht veel waarde aan kleding, geld en zijn carrière. Zijn leven lijkt op rolletjes te lopen, tot het moment dat hij steeds -als enige- liedjes van George Michael begint te horen. Het wordt van kwaad tot erger en hij ziet zelfs George Michael optreden in zijn woonkamer of denkt te worden gebombardeerd door een dubbeldeks gevechtsvliegtuig. Eli heeft door dat de boel niet in de haak is en herkent iets van zijn gedrag in dat van zijn vader. Een onderzoek in het ziekenhuis, door zijn broer die arts is, wijst uit dat hij leidt aan een erfelijk hersenaneurysma. Een aandoening die niet per se dodelijk is, maar wel kan leiden tot hallucinaties. Voor Eli zijn de waanbeelden zowel een last als een zegen. Bij zo'n beetje elke zaak krijgt hij aanwijzingen middels zijn visioenen, die hem vaak de goede kant op helpen. Jammer genoeg zijn ze echter niet te timen, waardoor hij zich regelmatig voor schut zet in de rechtbank of bij zijn collega's. Terwijl Eli door zijn 'Chinese' acupuncturist wordt neergezet als een profeet, blijkt dat hij als mens en advocaat verandert: hij neemt pro-deo zaken op zich en begint zelfs de meest kansloze cliënten te vertegenwoordigen. Kan Eli zijn beroep blijven uitoefenen of maakt hij zich belachelijk doordat hij dingen ziet die er niet zijn?


Allereerst moet worden gezegd dat het de televisiemakers weer is gelukt om een aardige serie te maken. Alhoewel een advocatenserie met een aan waanbeelden lijdende jurist niet nieuw is (Ally McBeal anyone?), is Eli Stone zeker verfrissend. In de kern is het echter een ouderwetse advocatenserie met 'slechts' een aardige twist. De goede en aardige advocaat steekt scherp af tegen het vooroordeel dat er heerst over deze beroepsgroep en hij helpt zijn cliënten ogenschijnlijk kansloze rechtszaken te winnen. Tot zover is er dus maar weinig origineels aan de serie. Het bijzondere komt dus geheel vanuit de visioenen die de hoofdpersoon helpen om zijn zaken te winnen en orde te scheppen in zijn privéleven. Alhoewel deze visioenen soms net zo logisch zijn als de ingevingen van inspecteur De Cock in Baantjer, weten ze toch een zekere sjeu aan het geheel te geven. Aan de andere kant is er ook een lichte irritatie jegens de hoofdpersoon. Want waarom zou je, als je weet dat je aan waanbeelden lijdt, continu wegspringen voor niet bestaande bedreigingen zoals gevechtsvliegtuigen en draken? Gelukkig, en dat is echt een topprestatie van de cast, is er een bijzondere chemie tussen de karakters en zou de serie zelfs als ordinaire advocatenserie nog best te pruimen zijn.


Voor de Nederlandse kijkers is het eerste seizoen, dat door Net5 werd uitgezonden, al een tijdje geleden afgelopen. Het wachten is dan ook op het tweede seizoen, dat in de Verenigde Staten nog niet eens in het geheel is uitgezonden. De Amerikaanse zender ABC, die de rechten van de serie bezit, besloot namelijk in december 2008 Eli Stone per direct te schrappen. De resterende afleveringen werden in sommige landen al wel uitgezonden en waarschijnlijk zal ABC het seizoen enkel online afmaken. Of het tweede seizoen binnenkort in de V.S. op dvd uitkomt, is onduidelijk en of er überhaupt nog een derde seizoen gemaakt wordt, is onwaarschijnlijk. Gelukkig is het eerste seizoen nu in Nederland op dvd verschenen, zodat de liefhebbers deze nog eens terug kunnen zien. De box bevat staat uit vier dvd's met daarop 13 afleveringen en een aantal extra's, zoals bloopers en enkele verwijderde scènes. De meeste van deze features zijn behoorlijk standaard, maar met name de 'special effects' en een korte special over de aflevering met George Michael zijn de moeite waard.

Eli Stone is een aardige advocatenserie met een leuke twist. Alhoewel het gedoe rond de waanbeelden zowel verfrissend als irriterend werkt, biedt de serie genoeg vermaak. De release op dvd is netjes, maar de prijs, rond de veertig euro, is aan de hoge kant.

Label: Buena Vista H.E. Releasedatum: 21 april 2009 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.