Boek: Roy Jacobson - Marions Sluier

Chantal (rocha01)
Wanneer je aan Scandinavische auteurs denkt, komt toch vooral de naam van de Zweedse Henning Mankell naar boven. Dat het landelijke hoge Noorden ook andere goede schrijvers voortbrengt, bewijst de de Noor Roy Jacobson. Met inmiddels al een aantal titels op zijn naam, is sinds kort zijn laatste boek, dat hij in 2007 schreef en de oorspronkelijke titel Marions slør draagt, in het Nederlands vertaald: Marions Sluier.


Gedumpt
John McNaughton is leider van een speciale eenheid die wordt ingezet bij misdaden waarbij een etnische grondslag wordt vermoed. Het is een uiterst geheime werkgroep die niet bij de andere politieteams bekend is en vanuit die hoedanigheid probeert zaken op te lossen, in de luwte. John heeft de beschikking over drie teamleden: Marion, Reza en William. Drie totaal verschillende persoonlijkheden met compleet andere denkbeelden en visies op de zaken die ze onder behandeling krijgen. In het boek Marions sluier volgen we, hoe verrassend, speciaal agent Marion bij haar zoektocht om de dood van een Pakistaans meisje op te lossen. Zij werd in een container gevonden, dood, met afgehakte hand. De eerste vermoedens leiden naar eermoord, maar al snel blijkt dat de familie van het slachtoffer allemaal een alibi hebben. Wanneer er een afgehakte hand wordt gevonden, neemt de zaak een andere wending. De aanname dat de hand bij het meisje hoort is snel gedaan, maar blijkt na onderzoek niet te kloppen. John en zijn hebben hebben nu een lijk van een meisje met een afgehakte én een afgehakte hand; deze horen echter niet bij elkaar.

De zaak leidt vervolgens naar een netwerk van mensensmokkel en wordt op die manier steeds complexer. Duidelijk geen één-tweetje. Wanneer ook de moordenaar nog eens lijkt te 'spelen' met het speciale politieteam, is de toon voor de zoektocht gezet. Waar zal dit toe leiden?

Lid zijn van het team
Het boek is op een opmerkelijke manier opgebouwd. Het is geen doorsnee politie-lost-zaak-op-verhaal, maar meer een blik in het hoofd van de agent. Alle gesprekken, al haar gedachten, al haar speculaties over de zaak, als lezer kun je het van dichtbij volgen. Je waant je een vierde lid van het team. Wanneer je een eindje op weg bent in het boek, betrap je jezelf erop dat je aan het meedenken bent, zelf aannames doet over de toedracht en probeert samen met het team een conclusie te trekken. Dit maakt het tot een uitzonderlijk boek, een ervaring die de betrokkenheid bij het lezen vergroot. Nu eens niet het standaard thriller-misdaad boek, maar bijna een 'doe-het-zelf'-boek.

Jacobson weet door deze speciale schrijfwijze zijn lezers te verrassen en vanaf de eerste bladzijde te boeien. Hij werkt op een opbouwende manier naar de ontknoping van de verhaallijn toe. Niets is voorspelbaar, het verhaal kan alle kanten op en wordt daadwerkelijk pas tegen het einde écht tot een climax gebracht, al heb je als lezer halverwege het boek even het idee dat het verhaal al tot een eind is gekomen en de zaak is opgelost. Een boek als Marions sluier komt niet al te vaak voorbij binnen dit genre, maar smaakt zeker naar meer. Het vergt wel wat van de lezer, je moet je aandacht er goed bijhouden. Maar door de spanning en de betrokkenheid die de schrijver weet te genereren, is dat heel goed te doen. Een aanrader met een degelijke vier sterren.

Uitgever: Signatuur ISBN: 978 90 5672 282 1 Pagina's: 316
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.