CD: Super Furry Animals - Dark Days / Light Years

Harry (Dinosaur_Sr)
Het album Dark Days/Light Years van The Super Furry Animals verdient op z'n minst een prijs voor de meest fleurige en psychedelische cover van het jaar, waardoor het in ieder geval in de cd-bakken zal opvallen. Deze fleurigheid en psychedelica zet zich ook in de muziek voort, weliswaar wat minder uitbundig.


De openingstrack, 'Crazy Naked Girls', begint met een gezellig geroezemoes, maar ontpopt zich vervolgens tot een groovy rocknummer met een strakke stuwende dreun en een geluidssample die ik weliswaar herken, maar niet kan benoemen (vaag vermoeden aan een festival begin jaren '70). Gaandeweg verandert de track van karakter en zakt het weg in een verzengende echo van wah-wah gitaren.

'Mt.' is dan weer een "hippie-kampvuur-ashram" nummer dat al snel tot popnummer getransformeerd wordt. Het is duidelijk wat dit album kenschetst. Veel verwijzingen naar de jaren '60 en '70, maar in een eigentijds jasje. Daarnaast hebben veel nummers een sfeerwisseling, van moderne pop naar het verleden, of omgekeerd. Dat hebben de Super Furry Animals knap bedacht en uitgevoerd.

Echte uitschieters kent dit album niet. Of het zou het foute disco/funk geïnspireerde en ingetogen 'Moped Eyes' moeten zijn, of het stampende 'Inconvenience'. Eigenlijk zijn er weinig nummers die in negatieve zin opvallen, een voorkeur wordt vooral bepaald door persoonlijke klik met een bepaalde riff of groove. De toegankelijkheid is erg hoog, de luisteraar zit al heel snel in het nummer.

Kenmerkend voor het album is 'The Very Best Of Neil Diamond', wat behalve de titel een soort van Turkse of Iraanse riff door het nummer verwerkt heeft. Natuurlijk vervormd, zodat je 'm net niet kunt pakken. Irritant, maar ook prikkelend. Super Furry Animals toont zich meester in luisteraars op het verkeerde spoor zetten. Of het schijnbaar oneindige 'Lliwian Llachar'. En de schrijver beseft dat hij zojuist het halve album heeft opgenoemd. Onbewust zetten veel nummers zich toch in je vast. Hoe vreemd en vergezocht sommige riffs ook zijn, Super Furry Animals gieten hun pop-sausje eroverheen en het liedje dringt ongemerkt bij de luisteraar naar binnen. Mooi subtiel.

Dark Days/Light Years is een daardoor beetje schizofreen album geworden, maar daardoor wel interessant. Voor de terloopse luisteraar is het een relaxt en homogeen album vol warme poppy fuzzy liedjes. Bij meerdere en nauwgezettere luisterbeurten ontvouwt zich een subtiel plan. Voor ieder wat wils dus.

Voor een luisterproefje is hun far out pagina op MySpace een aanrader.

Label: Rough Trade Releasedatum: 16 april 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in MUZ.